Έξοδο στις αγορές, με «κατάλληλες» συνθήκες, θέλει το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξοδο στις αγορές, με «κατάλληλες» συνθήκες, θέλει το ΔΝΤ

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στο θέμα που ανέκυψε με το ζήτημα της «οροφής» χρέους, αλλά και σε πρακτικά θέματα σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφέρθηκε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρει.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «ταβάνι» του ελληνικού χρέους και ειδικά για το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή λεκτικού, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΝΤ για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές εμφανίσθηκε μάλλον θετικός. «Όλη η σημασία των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», είπε σχετικά και προσέθεσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές.

«Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε μια λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε.

Ο Μάρει δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περικλείει διορία για το διάστημα εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν και ρωτήθηκε για το χρόνο της επίσκεψης της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, δεν γνώριζε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider