Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια του ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια του ευρώ

Σταθερή διατηρεί την επιτοκιακή της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατηρεί για δωδέκατη συνεχή συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ σε μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση της την Πέμπτη, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διατηρείται σταθερό στο απόλυτο μηδέν, ενώ αμετάβλητο στο αρνητικό επίπεδο του -0,4% παρέμεινε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Αυτό που επισημαίνει η ΕΚΤ είναι ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων θα διατηρηθεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πεπερασμένο ορίζοντα εφαρμογής του QE.

Όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2017 - ή και περισσσότερο εάν χρειαστεί- στα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ σε μηνιαίο επίπεδο .

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), το βλέμμα των αξιωματούχων και των επενδυτών στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που θα παρουσιάσει τις παραμέντρους της πολιτικής της ΕΚΤ και τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Market Watch, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη σημερινή του ομιλία, αφού οι επενδυτές είναι κρεμασμένοι από τα χείλη του περιμένοντας να δουν πώς θα αποσύρει η ΕΚΤ τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης -το περίφημο «tapering».

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιουνίου, ο Ευρωτραπεζίτης δεν άλλαξε πολλά από τη συνήθη ρητορική του περί επιφυλακτικότητας για την ανάκαμψη του πληθωρισμού και την επιμονή στα υποστηρικτικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Στην ομιλία του στην Πορτογαλία, όμως, στα τέλη του ίδιου μήνα, η δήλωσή του ότι «οι αποπληθωριστικές τάσεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές» προκάλεσαν «σεισμό» στις αγορές. Το ευρώ σημείωσε ράλι και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κλιμακώθηκαν, αποτυπώνοντας τον «πανικό» των επενδυτών.

Σήμερα, λοιπόν, ο Ευρωτραπεζίτης καλείται να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση της χαλάρωσης, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει πίσω όσον αφορά στην απόσυρση των μαζικών αγορών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider