Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο Ντράγκι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο Ντράγκι

Ούτε μπρος, ούτε πίσω δεν μπορεί να κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, αφού είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις αγορές και τα… γεράκια.

Ο Μάριο Ντράγκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 3:30 (ώρα Ελλάδος) από τη Φρανκφούρτη και οι επενδυτές είναι κρεμασμένοι από τα χείλη του περιμένοντας να δουν πώς θα αποσύρει η ΕΚΤ τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιουνίου, ο Ευρωτραπεζίτης δεν άλλαξε πολλά από τη συνήθη ρητορική του περί επιφυλακτικότητας για την ανάκαμψη του πληθωρισμού και την επιμονή στα υποστηρικτικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Στην ομιλία του στην Πορτογαλία, όμως, στα τέλη του ίδιου μήνα, η δήλωσή του ότι «οι αποπληθωριστικές τάσεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές» προκάλεσαν «σεισμό» στις αγορές. Το ευρώ σημείωσε ράλι και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κλιμακώθηκαν, αποτυπώνοντας τον «πανικό» των επενδυτών.

Ο λόγος που τα σχόλια Ντράγκι προκάλεσαν τέτοιους τριγμούς στις αγορές ήταν ότι άρχισαν οι επενδυτές να βλέπουν το περίφημο «tapering», δηλαδή την αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης, να πλησιάζει επικίνδυνα. Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ομιλία ότι οι επενδυτές «παρεξήγησαν» τις δηλώσεις Ντράγκι που δεν είχε καμία πρόθεση να προκαλέσει αυτόν πανικό, όπως αναφέρει το Market Watch.

Οι αγορές ξεπέρασαν πολύ γρήγορα το «σοκ» και επανήλθαν στις γνωστές τους θέσεις, ότι δηλαδή ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι τόσο πρόθυμος να παραδώσει τα «όπλα» του QE. Η αντίδραση, αυτή, βέβαια οδήγησε σε «σύσφιξη» της αγοράς –κάτι που η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να συνεχιστεί περαιτέρω, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Σήμερα, λοιπόν, το βλέμμα είναι στραμμένο στον Ντράγκι που καλείται να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση της χαλάρωσης, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει πίσω όσον αφορά στην απόσυρση των μαζικών αγορών ομολόγων.

«Σε αυτή τη φάση, είναι εξαιρετικά απίθανη μια ουσιαστική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού έως το φθινόπωρο –ή ακόμη και έως τα τέλη του έτους. Ο Ντράγκι, λοιπόν, θα πρέπει να ρίξει τους τόνους σχετικά με τον πληθωρισμό στη σημερινή συνεδρίαση, εάν σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τις αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο», αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank.

Σύμφωνα εμ την Καθλίν Μπρουκς από τη City Index, εάν ο «τιμονιέρης» της ΕΚΤ στείλει ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η αποκλιμάκωση του QE βρίσκεται προ των πυλών, το ευρώ θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,20 έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θα σημειώσουν νέο άλμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider