Φοροέλεγχοι σε κληρονομιές και ιδρύματα του εξωτερικού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοροέλεγχοι σε κληρονομιές και ιδρύματα του εξωτερικού

Ελέγχους σε καταπιστεύματα και ιδρύματα του εξωτερικού προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί φοροδιαφυγή. Μάλιστα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει καταρτίσει εγκύκλιο που θα σταλεί σύντομα στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, ώστε να ξεκινήσουν τις σχετικές έρευνες.

Καταπίστευμα υπάρχει όταν ο διαθέτης υποχρεώσει τον κληρονόμο να παραδώσει την κληρονομιά που απέκτησε ή ποσοστό αυτής σε άλλο πρόσωπο, μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου ή την πραγματοποίηση κάποιου γεγονότος. Εάν ο διαθέτης όρισε η κληρονομιά να παραμείνει στην ίδια την οικογένειά του ή στην οικογένεια του κληρονόμου, πρόκειται για οικογενειακό καταπίστευμα.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις του φορολογικού δικαίου και λαμβανομένου υπόψη ότι διαθέτης ορίζει κληρονόμο μόνο πρόσκαιρα, στερώντας του το δικαίωμα να εκποιήσει την κληρονομιά, ο προσωρινός κληρονόμος λογίζεται κα φορολογείται ως επικαρπωτής, ενώ ο καταπιστευματοδόχος θεωρείται ψιλός κύριος και θα φορολογηθεί όταν και αν περιέλθει σ` αυτόν η κληρονομία (επαγωγή του καταπιστεύματος).

Στη βάση αυτή η αρμόδια εφορία αναγκάζεται να υπολογίσει πολύ μικρότερους φόρους για την περιουσία που απέκτησε ο προσωρινός κληρονόμος.

Η ΑΑΔΕ έχει βάλει και στο στόχαστρο ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία διαθέτουν μετοχές, μερίδια, παράγωγα και λοιπούς τίτλους ελληνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία στην περίπτωση που αλλοδαπό νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει μετοχές, μερίδια, παράγωγα και λοιπούς τίτλους ελληνικής εταιρείας, το εισόδημα που προκύπτει από την εν λόγω μεταβίβαση φορολογείται στην Ελλάδα ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο εφόσον το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και το προϊόν της μεταβίβασης μπορεί να αποδοθεί στην εν λόγω μόνιμη εγκατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider