Ποια deals θα δούμε το 2016 στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια deals θα δούμε το 2016 στην Ελλάδα

Μετά από ένα πολύ άσχημο 2015 η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή. Η φετινή χρονιά δείχνει δυναμικότερη και αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση από τους θεσμούς οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν θετικά και να δούμε αύξηση των επιχειρηματικών εξαγορών και συγχωνεύσεων κοντά στα 7 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της PwC

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της εταιρείας συμβούλων για την αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) στην Ελλάδα, οι περιπέτειες στις οποίες μπήκε η χώρα το 2015 με τις απανωτές εκλογές, το δημοψήφισμα, τις διαπραγματεύσεις και τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας και το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια περίπου 7,9 δισ. ευρώ το 2015. Ο αριθμός των Ε&Σ συναλλαγών, ύψους 1,4δις ευρώ., είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και μειώθηκε κατά 12% από το 2014. Το μέσο μέγεθος συναλλαγής βρίσκεται στα 47εκατ., 30% χαμηλότερο του 2014, ενώ μόλις τέσσερις συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά πάγωσαν κατά την διάρκεια του 2015, αγγίζοντας μόλις τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας το 2016 δείχνει δυναμικότερο, με τρεις αποκρατικοποιήσεις προς ολοκλήρωση, τις τράπεζες να συνεχίζουν από-επενδύσεις και τουλάχιστον δύο μεγάλες συναλλαγές σε προχωρημένο στάδιο

Ωστόσο προειδοποιεί ότι η αγορά Ε&Σ στην Ελλάδα είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Παράλληλα, τα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι τα capital controls μπορεί να παραμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι και το 2017.

«Η άρση των ελέγχων κίνησης κεφαλαίου απαιτεί την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τα μέτρα ενδέχεται να παραμείνουν περισσότερο από τις πρόσφατες εκτιμήσεις», αναφέρει η μελέτη της PwC.

Οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν προς πώληση τις μη κύριες δραστηριότητές σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Συμπεριλαμβανομένης της Finansbank, η αξία συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα € 3.3δισ.

Οι «οδηγοί» των συμφωνιών

Σύμφωνα με την PwC το 2016

- Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιταχυνθούν. Με την ολοκλήρωση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και επιπλέον μερικών που ενδέχεται να ολοκληρωθούν το 2016, η αξία των συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ.

- Μερικές ιδιωτικές συναλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016. Εάν το κλίμα βελτιωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και άλλες συναλλαγές στις αρχές του 2017.

- Λίγες distress συναλλαγές από υπερχρεωμένες εταιρείες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2016.

- Ο τουρισμός, οδηγούμενος κυρίως από το μη Ελληνικό ΑΕΠ, είναι πολύ κατακερματισμένος. Με τις τιμές σε διεθνή επίπεδα, είναι δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές συναλλαγές το 2016, εκτός αυτής που έχει ήδη ανακοινωθεί.

- Οι επενδύσεις στις υποδομές κινούνται με πολύ αργό ρυθμό και είναι δύσκολο να συνεισφέρουν στις Ε&Σ το 2016.

Τα πιθανά deals του 2016

1.Τουρισμός. Οι εταιρείες Sani Resort Α.Ε. και IkosResorts Α.Ε., οι οποίες ανήκουν στον όμιλο Οaktree Capital Management, ανακοίνωσαν την συγχώνευσή τους στις 07/01/2016

2. Λιανεμπόριο.Η εξαγορά της Βερόπουλος Α.Ε. από την Μετρό Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη,αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

3. Αεροδρόμια. Η 40-ετής σύμβαση παραχώρησης για 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την κοινοπραξία Fraport-Slentel έχει υπογραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση

3. Λιμάνια. Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι σε εξέλιξη, με μία προσφορά

5. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες. Η Εθνική Τράπεζα έχει συμφωνήσει να πουλήσει εξ’ ολοκλήρου τη συμμετοχή της (99.81%) στην Finansbank A.Ş στον όμιλο QNB για €2,75δισ.

6. Ακίνητα. Πώληση της συμμετοχής στην Αστήρ Παλλάς (90,17%) από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ για 400 εκατ.

7. Βιομηχανία. Η εταιρεία GZ Ιndustries συμφώνησε να εξαγοράσει από την Frigoglass SAIC τις δραστηριότητες υαλουργίας στη Νιγηρία και το Ντουμπάι, καθώς επίσης και τη δραστηριότητα πλαστικών κιβωτίων στη Νιγηρία

8. Τηλεπικοινωνίες. Η Vodafone Ελλάς και η Wind έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά για την εξαγορά της Forthnet

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider