Η «χαμηλής» ορατότητας συνεδρίαση του ΔΝΤ δεν επηρεάζει την έξοδο στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «χαμηλής» ορατότητας συνεδρίαση του ΔΝΤ δεν επηρεάζει την έξοδο στις αγορές

Στις 10 σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με όλα τα δεδομένα να συνηγορούν στο γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Αν και η προσοχή πέφτει στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει συντάξει το προσωπικό του Ταμείου και η οποία αναμένεται πως θα κρίνει ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε όρους ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, ωστόσο πιθανότατα οι λεπτομέρειες του λεγόμενου DSA, ίσως να μην γίνουν σήμερα γνωστές, αλλά τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του προεδρεύοντος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την «επί της αρχής» έγκριση του προγράμματος του με την Ελλάδα θα δίνει μια εικόνα για το βαθμό των παρεμβάσεων που ζητά το Ταμείο από την Ευρωζώνη, ώστε να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος. Σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι πιθανόν να αναφερθεί και σήμερα το απόγευμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρει κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, εν όψει της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου πηγές των δανειστών υποβαθμίζουν και το θέμα που ανέκυψε με την απόφαση του ΔΝΤ να τροποποιήσει το κείμενο του αρχικά συμφωνηθέντος Μνημονίου με την ελληνική πλευρά και να συμπεριλάβει στο Τεχνικό Μνημόνιο μια αλλαγή που θέτει χαμηλότερα το πλαφόν στο συνολικό στοκ του ελληνικού χρέους.

Ο χειρισμός αυτός του ΔΝΤ μπορεί με την πρώτη εντύπωση να θέτει προσκόμματα ακόμη και στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από τον ESM και ειδικά στη χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να σχηματίσει το περίφημο αποθεματικό ασφαλείας των 9 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει την «τρικλοποδιά» του Ταμείου με τεχνικό τρόπο που γίνεται απολύτως αποδεκτός από τους δανειστές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όχι μόνον δεν αυξήθηκαν χθες, αλλά αντιθέτως υποχώρησαν στα χαμηλότερα ιστορικά τους επίπεδα, με το διετές ομόλογο να σημειώνει απόδοση 3,2% και το δεκαετές 5,2%. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή είχε και το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί πως αύριο το απόγευμα η Standard & Poor's θα αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση αν όχι ως προς το rating (δίνει σήμερα Β-/Β), σίγουρα ως προς τις προοπτικές (outlook).

Υπό το δεδομένο αυτό, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να ανταλλάξει τα τριετή ομολόγα λήξεως τον Απρίλιο του 2019 , θα καταστεί ανάρπαστη και θα σημειώσει επιτόκιο αισθητά μικρότερο του 4,95%, που ήταν το κόστος δανεισμού το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider