«Οροφή χρέους» από το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οροφή χρέους» από το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας

«Οροφή χρέους» έχει βάλει σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα παρουσιαστεί αύριο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων το Bloomberg ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ότι «η αναμενόμενη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια αντιμετώπισε καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας ενός ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που όρισε το ΔΝΤ».

«Ακόμη και μετά την αποπληρωμή των ομολόγων από την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, οι περιορισμοί που προκύπτουν από το "ταβάνι" για το χρέος που έχει ορίσει το ΔΝΤ ίσως να μην επιτρέψουν στη χώρα μια νέα αύξηση του χρέους της που θα προκύψει από μια νέα έκδοση ομολόγων» ανάφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το Βloomberg.

Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει (roll over) το χρέος της, να αντικαταστήσει δηλαδή υφιστάμενο χρέος με νέα ομόλογα εφόσον δεν αυξάνεται το συνολικό ύψος του. Επομένως η επικείμενη έξοδος την επόμενη βδομάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα καθώς αποτελεί ρολάρισμα ομολόγων που δεν έχει επίδραση στην ονομαστική αξία του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή αποσυνδέει μερικώς τη βιωσιμότητα του χρέους με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη συνδέει με το ΑΕΠ, κάτι που αποκλίνει σε κάποιο βαθμό με τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ δεν επηρεάζει την ελληνική έξοδο στις αγορές με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανταλλαγή των πενταετών «ομολόγων Σαμαρά» με νέα, κάτι που δεν θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και στην ουσία δεν θα επηρεάσει ούτε το «πλαφόν χρέους» που θέτει το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider