ΠΟΠ η ελληνική φέτα στην Ιαπωνική αγορά

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΠ η ελληνική φέτα στην Ιαπωνική αγορά

Μεγάλη νίκη με σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις αποτελεί η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας στην οποία η ελληνική φέτα κατοχυρώνεται ως προϊόν ΠΟΠ . Σε μια αγορά στην οποία η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης ανοίγεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις «πεδίο δόξης λαμπρό» και αυτό με δεδομένο ότι η προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG AGRI με ορίζοντα το 2016 δείχνουν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ιαπωνία θα σταθεροποιηθεί στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα στα 70 κιλά ετησίως. Με τις εισαγωγές τυροκομικών προϊόντων να εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 80% των εισαγωγών εξαιτίας της αυξανόμενης προτίμησης των Ιαπώνων σε ποιοτικά τυριά.

Τα θετικά μηνύματα για τα ελληνικά τυριά είναι ήδη ορατά καθώς το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών προς την Ιαπωνία αν και μικρές σε αριθμό παρουσίασαν αύξηση κατά 27,72% σε αξία, ενώ ειδικά η φέτα παρουσίασε αύξηση κατά 22% σε αξία.

Ωστόσο σήμερα η αποκλειστικότητα της χρήσης του ονόματος ΦΕΤΑ και η κατοχύρωση της ως ΠΟΠ στην Ιαπωνική αγορά βάζει νέα θεμέλια για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται με εξαγωγές, όπως είναι οι εταιρείες Δωδώνη και Μεβγαλ, και ανοίγει το δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις να δοκιμάσουν την τύχη τους αφού πλέον ανταγωνιστές από τη Δανία αλλά και την Τουρκία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα ΦΕΤΑ. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να συμπληρώσει και την πρόσφατη αναγνώριση της Ελλάδας ως χώρα ελεύθερη από αφθώδη πυρετό για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προς την Ιαπωνία. Η αναγνώριση αυτή σημαίνει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων για τις οποίες θα ισχύσουν νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις από την 1 Νοέμβριου 2017.

Έτσι μπορεί η ελληνική φέτα να έχασε μερικώς στον Καναδά στην πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ αλλά κέρδισε στην Ιαπωνία ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider