Μοσκοβισί: Παράθυρο ευκαιριών ανοίγει στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Παράθυρο ευκαιριών ανοίγει στην ΕΕ

Για ένα "παράθυρο ευκαιριών" που ανοίγεται στην ευρωζώνη, το οποίο θα οδηγήσει στη δημοκρατικότερη διακυβέρνησή της και στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, έκανε λόγο σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών (FEPS).

Ο Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης, εξηγώντας ότι μετά την ήττα των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων υπάρχει ένα "παράθυρο ευκαιριών", που θα βοηθήσει την ευρωζώνη να θωρακιστεί με επιπλέον εργαλεία και κανόνες και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ΟΝΕ. «Οι λαϊκιστές έδωσαν μη πραγματοποιήσιμες και αντιευρωπαϊκές υποσχέσεις και έχασαν μάχες στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, αλλά δεν έχασαν τον πόλεμο», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουν τα κατάλληλα βήματα για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ». Ο Γάλλος επίτροπος τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη που θα οδηγήσουν σε «περισσότερη δημοκρατία και λιγότερο τεχνοκρατισμό», και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη δημιουργίας θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός κοινού προϋπολογισμού και ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς συμφώνησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ένα δικό της προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι υποσχέσεις που δίνονται πρέπει να πραγματοποιούνται και να εφαρμόζονται.

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, ο Τζ. Στίγκλιτς απάντησε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η αύξηση των μισθών και των επενδύσεων στις ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε ότι η «ζημιά» από την οικονομική κρίση θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί και ότι οι συνέπειες της ανεργίας των νέων είναι μακροπρόθεσμες, διότι καταστράφηκε το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Τζ. Στίγκλιτς είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία είναι οι ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, να αυξήσουν τους μισθούς και τις τιμές τους. Εξέφρασε την άποψη ότι το αντίστροφο μέτρο, δηλαδή η μείωση των μισθών και των τιμών στις οικονομικά αδύναμες χώρες θα έχει σαν συνέπεια τη μείωση των δαπανών και του ΑΕΠ στις χώρες αυτές. Ως εκ τούτου, ο Τζ. Στίγκλιτς υποστήριξε ότι μια χρήσιμη μεταρρύθμιση στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η ευρωζώνη θα ήταν η δέσμευση των ισχυρών χωρών να ασκούν πιο επεκτατικές πολιτικές (υψηλότερους μισθούς και περισσότερες επενδύσεις).

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Π. Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα επενδύσεων από την πλευρά της Γερμανίας και άλλων χωρών που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να το πράξουν. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι ένας τρόπος για να πεισθεί η Γερμανία να κινηθεί προς τη «σωστή κατεύθυνση», είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Γαλλία, αλλά και νέοι συμπληρωματικοί κανόνες προς την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι σημερινοί κανόνες δεν μπορούν να υποχρεώσουν χώρες με μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να προχωρήσουν σε πιο επεκτατικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα υπάρχει για τις χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι κανόνες της ευρωζώνης και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ναι μεν δεν μπορούν να ξαναγραφούν, αλλά μπορούν να συμπληρωθούν καταλλήλως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider