Χατζηνικολάου (Πειραιώς): H πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινάει

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηνικολάου (Πειραιώς): H πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινάει

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει τη σημερινή συγκυρία για την χώρα ο πρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, καθώς από αυτή θα κριθεί η δυναμική επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη μετά από περίοδο βαθιάς κρίσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης την Τετάρτη, η μη επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μειώνει τη σημασία και τα οφέλη της ολοκλήρωσής της αξιολόγησης, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ομαλοποίηση της οικονομίας.

Ορόσημα για τη ελληνική οικονομία είναι στο εξής η άρση των capital controls και η επιστροφή στις αγορές καθώς με αυτά θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα. «Η πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινάει» ανέφερε χρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις που είναι ήδη αισθητές, όπως η ενίσχυση των εξαγωγών και η εκτίναξη του τουρισμού ενώ σημείωσε την ανάγκη να εδραιωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στο θετικό κλίμα που δημιουργείται για την οικονομία συμβάλλει ουσιαστικά η ανάπτυξη του τουρισμού, η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων καθώς και η πρόοδος στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Όσον αφορά στην εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από το 1%. Ο κ. Χατζηνικολάου αποκάλυψε μάλιστα έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά assets.

Τραπεζικό σύστημα και κόκκινα δάνεια

Στην πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς διαπιστώνοντας ότι «έχει σταθεί πλέον στα πόδια του» με τις τράπεζες να αυξάνουν σταδιακά τις χρηματοδοτήσεις. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «κάθε μέρα αβεβαιότητας και καθυστερήσεων κοστίζει ακριβά».

Η μείωση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει η τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες. «Η επίτευξη των στόχων αυτών είναι ζωτικής σημασίας καθώς το άνοιγμα της στρόφιγγας των χορηγήσεων θα επιταχύνει την πορεία προς την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου.

Τράπεζα Πειραιώς: Ένα από τα καλύτερα τραπεζικά συμβούλια στην Ευρώπη

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη, έχει διεθνείς μετόχους και ισχυρούς ξένους επενδυτές», τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και συμπλήρωσε πως διαθέτει ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση σύμφωνα με τα πρότυπα του SSM αλλά και ξεκάθαρη στρατηγική. «Στόχος μας είναι το νέο ήθος και κουλτούρα τα οποία θα διαδοθούν σε όλη την τράπεζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φιλόδοξη ατζέντα 2020

Στο φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα της Τράπεζας για τα επόμενα έτη αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με την ενίσχυση των τραπεζών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Στόχοι του προγράμματος σύμφωνα με την ατζέντα είναι:

  • η μείωση των κόκκινων δανείων
  • η εδραίωση κερδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου για τους μετόχους
  • η διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης
  • η χρηματοδότηση απευθείας από τις αγορές ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ευρωσύστημα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider