ΣτΕ: Ενέκρινε την επένδυση της Loyalward στη Μονή Τοπλού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣτΕ: Ενέκρινε την επένδυση της Loyalward στη Μονή Τοπλού

«Πράσινο φως» από το την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επένδυση της Loyalward L.t.d. σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού στην Κρήτη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με δύο αποφάσεις της 1705 και 1706/2017)απέρριψε τις αιτήσεις του σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκων της Κρήτης, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση της χερσονήσου Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου του δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του εν λόγω σχεδίου.

Επίσης, στις αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του σωματείου και των κατοίκων της περιοχής, ότι θα πληγεί η επίμαχη περιοχή, καθώς βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000, που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «εκτιμάται» ότι η υλοποίηση της επένδυσης, «δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές» εντός των οποίων θα εκτελεστεί η επένδυση, αλλά ούτε όμως τίθεται και ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής του δικτύου NATURA 2000.

Η έκταση βρίσκεται πλησίον του γνωστού φοινικοδάσους Βάι, της Ιεράς Μονής «Παναγίας Ακρωτηριανής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» (Τοπλού) και του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου.

Η τουριστική επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ., και ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider