Κλείνουν προαπαιτούμενα με τους θεσμούς επί ελληνικού εδάφους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν προαπαιτούμενα με τους θεσμούς επί ελληνικού εδάφους

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν τρία από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι θεσμοί και το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και για το 2018, η προκήρυξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και η έκδοση εγκυκλίων για τον επαναϋπολογισμό του 10% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί πως μέσα στην εβδομάδα θα βρεθούν στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) προκειμένου να μιλήσουν στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28-29 Ιουνίου 2017.

Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα "ανοικτά" προαπαιτούμενα.

Η εφοπλιστική εισφορά

H επέκταση της εθελοντικής εισφοράς αφορά σε ολόκληρο τον κλάδο της ναυτιλιακής κοινότητας και θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα σε συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η οικειοθελής συνεισφορά προβλέφθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΕΕ με στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, στο άρθρο 42 του νόμου 4301/2014, με τον οποίο κυρώθηκε το «συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς προς το ελληνικό Δημόσιο». Η συμφωνία ουσιαστικά διπλασιάζει τον φόρο χωρητικότητας που καταβάλλουν τα πλοία.

Το ύψος της συνολικής συνεισφοράς του 2018 θα διαμορφωθεί από το εύρος της συμμετοχής των ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτητριών στο νέο συνυποσχετικό. Η συνεισφορά είναι εθελοντική διότι το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς πως η ναυτιλιακή δραστηριότητα είναι αφορολόγητη.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ και η έναρξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Οι σύμβουλοι που θα τρέξουν τη διαδικασία έχουν ήδη επιλέγει και απομένουν οι τελευταίες διαδικαστικές αποφάσεις. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που καθιστά σαφή τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ).

Η τροπολογία προβλέπει ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν διαχειριστές συστήματος μεταφοράς που είναι πιστοποιημένοι με τη διαδικασία των άρθρων 9 και 10 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ και μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Το δικαίωμα διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ επεκτείνεται και σε νομικά πρόσωπα που έχουν τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου διαχειριστή συστήματος και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται αποκλειστικά από νομικό πρόσωπο που έχει τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου διαχειριστή ή κοινοπραξίες, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και ασκεί τουλάχιστον από κοινού έλεγχο της κοινοπραξίας.

Επαναϋπολογισμός συντάξεων

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν πως σύντομα θα εκδοθεί εγκύκλιος για τον επαναϋπολογισμό τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικά για τους πρώην μισθωτούς συνταξιούχους, ο επανυπολογισμός των παροχών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη ως συντάξιμο μισθό το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία είχαν καταταγεί, όπως έχει διαμορφωθεί από 1/10/2008. Αντίθετα, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων ο συντάξιμος μισθός θα διαμορφωθεί με βάση τον ΔΤΚ, ενώ παράλληλα θα προσμετρηθούν και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας (13ος και 14ος μισθός). Έτσι, ο παλαιός συνταξιούχους θα δει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Στον αντίποδα, στις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας), ενώ θα γίνει ο επανυπολογισμός βάσει του νέου νόμου, τα ποσοστά που θα ληφθούν υπόψη θα είναι τα παλαιά, με αποτέλεσμα οι μειώσεις να είναι σημαντικά μικρότερες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider