Πρεμιέρα του Επιχειρησιακού Κέντρου για το λαθρεμπόριο

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα του Επιχειρησιακού Κέντρου για το λαθρεμπόριο

Στον όγδοο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας θα κατοικοεδρεύει από σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιήσουν, από κοινού, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου αποτελεί μάστιγα για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για τις νόμιμες επιχειρήσεις . Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 500 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το λαθρεμπόριο καύσιμων, περί τα 130 εκατ. ευρώ φτάνουν τα διαφυγόντα για το δημόσιο έσοδα από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών ενώ συνολικά η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ

Η αύξηση των φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης) έχει οξύνει το πρόβλημα της λαθρεμπορίας όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς. Πλέον 1/5 της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι προϊόντα λαθρεμπορίας με περίπου 8,2 εκατομμύρια φιάλες κάθε χρόνο να διαφεύγουν της φορολόγησης. Την ίδια στιγμή στην αγορά τσιγάρων η διείσδυση των παράνομων καπνικών από το 3% που ήταν το 2009 ξεπερνά σήμερα το 23,7% και συνεχώς να αυξάνεται. Στην αγορά καυσίμων δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί το ποσοστό των λαθραίων καύσιμων στην συνολική κατανάλωση ωστόσο μελέτες σημειώνουν ότι στην αγορά τον ναυτιλιακών καύσιμων τα λαθραία καύσιμα μπορεί να φτάνουν και το 20%.

Το 2016 πάντως ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2016 είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2015, καθώς, ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά περίπου 40% και το ποσό βεβαίωσης αυξήθηκε κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 μόνο εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία). Μάλιστα Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι κατασχέσεις τσιγάρων, που πραγματοποιήθηκαν από την Τελωνειακή Υπηρεσία, αυξήθηκαν το 2016 κατά 40% περίπου σε σχέση με το 2015.Αντίστοιχα ως προς τους ελέγχους στα καύσιμα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 12.018 έλεγχοι έναντι 8.859 το 2015, δηλαδή ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά 35%. Μάλιστα ως προς τις κατασχέσεις ποσοτήτων καυσίμων, οι Τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν το 2016 5.020 λίτρα από 4.335 λίτρα υγρών καυσίμων το 2015 (μη συμπεριλαμβανομένων ποσοτήτων, όπως φυσικό αέριο και χημικούς διαλύτες). Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο πάταξης του λαθρεμπορίου εντάσσεται και η ιχνηθέτηση των καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider