Moody's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2 – Θετικό το outlook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2 – Θετικό το outlook

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Moody’s, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Μπορεί η αναβάθμιση να είχε προεξοφληθεί, ωστόσο αποπνέει αισιοδοξία, καθώς επιβεβαιώνει πως η ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχει ήδη «γυρίσει σελίδα».

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε Caa2, από Caa3 προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά και το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε Not Prime (NP).

Όπως επισημαίνει ο οίκος στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, οι λόγοι που τον ώθησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:

- Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ εντός των ερχόμενων ημερών. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στέλνει ένα θετικό σήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

- Η βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας – η οποία ξεκινά από την υπεραπόδοση που καταγράφηκε το 2016 – και η οποία μπορεί να ανατρέψει την (ανοδική) τάση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ. Ο οίκος προβλέπει σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ το 2017 και σταδιακή μείωσή του από το 2018 και έπειτα, όσο η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

- Οι συνεχείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και για το τρέχον έτος, 2017, καθώς και για το επόμενο, 2018.

Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, η απόφασή του να αναβαθμίσει και το outlook της ελληνικής οικονομίας – σε θετικό – αντανακλά την πεποίθηση πως έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την πιθανότητα η Ελλάδα να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους της.

Σύμφωνα με τη Moody’s, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας έχει μειωθεί, ωστόσο, όπως προειδοποιεί οι κίνδυνοι για τη χώρα – οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί – παραμένουν αυξημένοι, ιδίως σε ό,τι αφορά σενάρια καθυστέρησης στην εφαρμογή σημαντικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider