Ακίνητα: Οι αξίες κατέρρευσαν, οι φόροι ανέβηκαν τέσσερις φορές πάνω

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Οι αξίες κατέρρευσαν, οι φόροι ανέβηκαν τέσσερις φορές πάνω

Η «πλαστότητα» των αντικειμενικών αξιών που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για να υπολογίζει φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ είναι από χρόνια γνωστή και το νεοσύστατο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο κατάρτισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τις αποκλίσεις.

Είναι ενδεικτικό πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά από τις πιέσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε στο τέλος του 2015 σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών μεσοσταθμικά κατά 17,5%, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των αστικών ακινήτων έχουν μεσοσταθμικά μειωθεί κατά 42% στην επταετία της κρίσης.

Οι πραγματικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των αντικειμενικών αξιών, είτε αφορούν σε κατοικίες είτε σε γραφεία, ή ακόμα και σε εξοχικές κατοικίες. Η απόκλιση γίνεται ακόμα εμφανέστερη σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι πολύ υψηλές, τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι πλέον διαφορετική.

Ενδεικτικά προ μηνών στο Παλαιό Ψυχικό πωλήθηκε μονοκατοικία 350 τ.μ. αντί 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η αντικειμενική της αξία αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο κατάρτισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατέδειξε την ορθότητα των στοιχείων αυτών και τις τεράστιες αποκλίσεις με τις αντικειμενικές αξίες.

Το Μητρώο που βασίζεται σε στοιχεία υποθηκοφυλάκων και συμβολαιογράφων αποκαλύπτει αυτό που άπαντες γνωρίζουν, ήτοι πως πλέον τα ακίνητα πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Ενδεικτικά αναφέρει πως:

-Διαμέρισμα 39 τετραγωνικών στο δήμο Αθηναίων, κατασκευής του 1967, πωλήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017 έναντι 2.750 ευρώ

-Διαμέρισμα 78,41 τετραγωνικών στο Παλαιό Φάληρο, 3ου ορόφου, του 2002, με 10 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους και σε πολυκατοικία με 2 προσόψεις του 2002, αγοράστηκε στις 12 Μαρτίου 2017 για 60.000 ευρώ, δηλαδή σε αξία 769 ευρώ ανά τμ, δηλαδή στη μισή αξία από την αντικειμενική που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.600 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος υπολογισμού τους, με βάση τακτικές αναπροσαρμογές, εξακολουθεί να αποτελεί κενό γράμμα, παρότι ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα από το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το παράδοξο είναι πως οι φόροι στα ακίνητα το 2010, ήτοι στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου και της φούσκας στην εν λόγω αγορά ήταν στα 600-700 εκατ. ευρώ ετησίως και πλέον τα χρόνια της κρίσης που οι τιμές έχουν καταρρεύσει μόνον από τον ΕΝΦΙΑ το Δημόσιο εισπράτει ετησίως 2,65 δισ. ευρώ μόνον από τον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider