Μαχαίρι 40% στις δαπάνες υγείας στα χρόνια της κρίσης

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαχαίρι 40% στις δαπάνες υγείας στα χρόνια της κρίσης

Το 40% άγγιξε η πτώση των δαπανών υγείας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τη μικρότερη πτώση εμφάνισαν οι δαπάνες στα νοσοκομεία αντίθετα με τα φαρμακεία και τους ιδιώτες επαγγελματίες του κλάδου. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι περίπου το 36% της συνολικής ετήσιας δαπάνης υγείας ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από άλλες χώρες της ΕΕ. Η εικόνα αυτή προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Deloitte αναφορικά με τον κλάδο της υγείας στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα στο διάστημα 2009 – 2015.

Είναι ενδεικτικό, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, ότι οι συνολικές δαπάνες υγείας κατέγραψαν συνεχόμενη πτώση από το 2009, φτάνοντας από τα 23,2 δισ. ευρώ στα 14,1 δισ. ευρώ το 2015. Ως βασικότερο λόγο της πτώσης η έρευνα εκτιμά ότι αποτέλεσε η σημαντική συρρίκνωση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο η σημαντική πτώση των δαπανών στον κλάδο της υγείας φέρεται να έγινε λιγότερο αισθητή στα νοσοκομεία της χώρας, σε αντίθεση με φαρμακεία και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου.

Ειδικότερα η συνολική δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία, από τα 9 δισ. ευρώ το 2009 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια πτώση της τάξεως του 6%, τη στιγμή που η πτώση για τη λιανική του κλάδου (φαρμακεία, ιατρικές συσκευές κτλ.) και τους υπόλοιπους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας (ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα) άγγιξε το 7% ( από τα 7,4 δισ. ευρώ στα 4,2 δισ. ευρώ) και 9% αντίστοιχα (από τα 6,8 δισ. ευρώ στα 4,3 δισ. ευρώ).

Οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερα

Όμως ένα ακόμα σημαντικό εύρημα προκύπτει από την έρευνα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, 59,1% προέρχεται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 35,5%, δηλαδή 35,5 ευρώ στα 100 ευρώ, αφορά έξοδα που καλύπτει ο ασθενής από την τσέπη του, ενώ μόλις το 3,7% αφορά τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στις δαπάνες υγείας από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ασθενείς επιβαρύνονται με το 9,5% του συνόλου της δαπάνης ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας, στη Γαλλία το 6,7%, στην Ιταλία το 21,7%.

Κάμψη στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, η έρευνα της Deloitte δείχνει ότι παρουσιάζει σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της καθιέρωσης του συστήματος εκπτώσεων και επιστροφής χρημάτων προς το κράτος, τα οποία και συρρίκνωσαν τα έσοδά τους. Μάλιστα οι επιχειρήσεις του κλάδου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή την περίοδο 2012 - 2015 προχώρησαν σε συγχωνεύσεις, με τον αριθμό των ιδιωτικών νοσοκομείων να μειώνονται κατά 6%. Συνολικά ο αριθμός των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα φτάνει τα 283 στα οποία λειτουργούν περίπου 45.900 κλίνες. Παράλληλα η έρευνα της Deloitte υπογραμμίζει ότι με βάση, τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία, η διαθεσιμότητα κλινών υπερβαίνει τη ζήτηση σε ποσοστό τουλάχιστον 18%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider