Πρόσθετα στοιχεία για το ασφαλιστικό ζητά το Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσθετα στοιχεία για το ασφαλιστικό ζητά το Eurogroup

Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2016.

«Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα από το καλοκαίρι», αναγνώρισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως πλέον «εργαζόμαστε για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως «δεν έγινε σε βάθος συζήτηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά ένας απολογισμός», για να προσθέσει πως οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινιστικά στοιχεία για την πρόταση που έχει καταθέσει.

«Οι Θεσμοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης όταν λάβουν τις διευκρινίσεις που ζήτησαν», συμπλήρωσε, καθιστώντας επί της ουσίας σαφές πως οι επικεφαλής των δανειστών δεν αναμένεται να καταφτάσουν στην Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει τα πρόσθετα στοιχεία που χρειάζονται.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ, μου το επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι μέρος της συμφωνίας», επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα», διεμήνυσε για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως «Ο Paul Thomsen που ήταν μαζί μας στο σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε πως «ο κ. Τσακαλώτος δείχνει αποφασισμένος να συνεχιστεί η δυναμική της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici, δήλωσε πως «οι εργασίες για το ελληνικό ζήτημα συνεχίζονται. Κοιτάμε πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών». Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να τους αποστείλει και πρόσθετα δημοσιονομικής φύσεως στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο επίτροπος ανέφερε ότι «σήμερα έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα». Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αλλά και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάκαμψη στην Ελλάδα. «Θα μιλήσουμε για το χρέος όταν τελειώσει η αξιολόγηση», συμπλήρωσε, για να χαρακτηρίσει «αναγκαιότητα για όλους την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Κάναμε σήμερα μια απολογιστική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε, με τη σειρά του και ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling.

Από την πλευρά του και ο ίδιος κατέστησε σαφές πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα – για να ολοκληρωθεί το ίδιο άμεσα – η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, καθώς και για να μην προκύψουν προβλήματα σε όρους ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider