Το κλίμα ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομίας το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κλίμα ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομίας το 2016

Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται στη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία το 2016, προειδοποιούν με έκθεσή τους 750 εμπειρογνώμονες εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στις 20-23 Ιανουαρίου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που συντάχθηκε από το WEF σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες εταιρείες ανάλυσης κινδύνων Marsh & McLennan και Zurich Insurance Group, η κλιματική αλλαγή θεωρείται πιο επικίνδυνη για την οικονομία από τα όπλα μαζικής καταστροφής, την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, τις μαζικές προσφυγικές ροές ή των σοκ στις τιμές ενέργειας.

Το περιβάλλον επανέρχεται στην πρώτη θέση των παγκόσμιων κινδύνων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Όπως επισημαίνει το WEF, προκύπτουν νέα στοιχεία που υποδεικνύουν αυξημένη συσχέτιση μεταξύ των κινδύνων, όπως μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της απρόσκοπτης μετανάστευσης ή της διεθνούς ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω κίνδυνοι μπορεί να έχουν «σημαντικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις».

Ο Espen Barth Eide, επικεφαλής γεωπολιτικών ζητημάτων του WEF, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον κίνδυνο η Ευρώπη να διασπαστεί εξαιτίας των «ανθρώπινων ροών». «Ανησυχώ για το κατά πόσο τα κράτη θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν με τις πολιτικές τους τη συνοχή της Ευρώπης», αναφέρει, εξηγώντας ότι εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική, αυτό θα έχει «σοβαρές συνέπειες στην πολιτική και την οικονομία της Ευρώπης», με αλυσιδωτές επιπτώσεις και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τη Cecilia Reyes, υπεύθυνη του γραφείου ανάλυσης κινδύνων του WEF στη Ζυρίχη, «η κλιματική αλλαγή ξεπερνά σε σοβαρότητα τους περισσότερους κινδύνους σήμερα, σε σύγκριση με παλιότερα, όπως διατροφική κρίση, συρρίκνωση της ανάπτυξης, χαλάρωση της κοινωνικής συνοχής και αύξηση των κινδύνων στην ασφάλεια».

«Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική αστάθεια εκθέτει τις επιχειρήσεις στον κίνδυνο ακύρωσης έργων, ανάκλησης αδειών, διακοπής της παραγωγής, φθορών στα στοιχεία ενεργητικού και περιορισμό στη διασυνοριακή κίνηση των κεφαλαίων. Οι πολιτικοί αυτοί κίνδυνοι ενισχύουν, με τη σειρά τους, την επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής, καθώς υπονομεύουν την προοπτική διεθνούς πολιτικής συνεργασίας για την καταπολέμησή της, αφού αποσπούν από αυτόν τον σκοπό τους πόρους, την καινοτομία και τον χρόνο που θα αφιέρωναν διαφορετικά τα κράτη», σημειώνει η Reyes.

Σύμφωνα με το WEF, ένα ευρύ φάσμα κινδύνων –από περιβαλλοντικοί έως γεωπολιτικοί και οικονομικοί– είναι πρωτοφανείς. Την κατάσταση επιδεινώνει η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης κατά 1 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και η εκτίναξη του αριθμού των εκτοπισμένων στα 59,5 εκατ. –στο μισό των επιπέδων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.

Στην ερώτηση ποιοι κίνδυνοι είναι πιθανότερο να εκπληρωθούν το 2016, οι συντάκτες της ανάλυσης επέλεξαν πρώτα τις μαζικές προσφυγικές ροές και ακολούθησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ άλλων.


«Γεγονότα όπως το προσφυγικό και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη έχουν εκτινάξει την παγκόσμια πολιτική αστάθεια στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ψυχρό Πόλεμο», παρατηρεί ο John Drzik, πρόεδρος της Marsh Global Risk and Specialties.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα το περιβάλλοντος στο οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες καλούνται να λάβουν τις στρατηγικές αποφάσεις τους. Ποτέ πριν δεν υπήρχε τόσο επιτακτική ανάγκη οι επιχειρηματικοί ηγέτες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις αυτών των κινδύνων στην πορεία, τη φήμη και την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησής τους», προσθέτει.

«Οι περισσότεροι κίνδυνοι εντείνονται. Ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο σήμερα», τόνισε ο Drzik στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider