Για την «κατ’ αρχήν έγκριση» νέου προγράμματος ενημερώθηκε το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για την «κατ’ αρχήν έγκριση» νέου προγράμματος ενημερώθηκε το ΔΝΤ

Για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle) μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ, ενημέρωσε σήμερα Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην Ευρώπη την παρελθούσα εβδομάδα και κυρίως στη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup και ειδικά για την «κατ’ αρχήν έγκριση» ενός νέου προγράμματος.

Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του με άμεση χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους.

Ωστόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή συνέστησε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την«κατ’ αρχήν έγκριση»(Approval in Principle -AIP) μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε την «επί της αρχής έγκριση» ως μια «άριστη λύση».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «επί της αρχής έγκριση» θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γίνει υπό τον όρο ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο στόχος που έχει θέσει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η όλη διαδικασία εγκρίσεως του νέου δανειακού προγράμματος που θα φέρει την «επί της αρχής έγκριση» να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου, κάτι που αναμένεται να αναφέρει και στο σημερινό Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider