Μπαίνει τάξη στη «ζούγκλα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει τάξη στη «ζούγκλα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Τάξη στη ζούγκλα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις, εξαπατώντας ή παραπλανώντας τους καταναλωτές και καταπατώντας τα δικαιώματα τους, επιχειρεί να βάλει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν. 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών» που έθεσε σήμερα Δευτέρα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο επιχειρεί να περιορίσει τις αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων με στόχο την προστασία των καταναλωτών, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων καταναλωτών, ενώ ορίζονται με σαφήνεια οι όροι συμβάσεων μεταξύ αγοραστή και πωλητή οι οποίοι θεωρούνται καταχρηστικοί. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων λουκέτο έως και για ένα έτος σε επιχειρήσεις που κατ’ εξακολούθηση εντοπίζονται να καταπατούν τα δικαιώματα των καταναλωτών ή να τους παραπλανούν τους αλλά και τσουχτερά πρόστιμα έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις συγκεκριμενοποιούνται οι όροι σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την εμπορία από απόσταση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές ορίζεται ότι μία σύμβαση αυτού του είδους είναι άκυρη και υπέρ του καταναλωτή, αν αυτός δεν λάβει εγκαίρως, πριν από τη δέσμευσή του από τη σύμβαση αυτή, όλους τους όρους της γραπτώς ή με άλλο σταθερό μέσο στο οποίο έχει πρόσβαση (e-mail, φαξ κτλ).

Αναφορικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης ισχύει και για κάθε σύμβαση από απόσταση και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει μέσα σε δεκατέσσερις ημερολογιακές ημέρες, χωρίς καμία ποινή και χωρίς να αναφέρει αιτιολογία. Μαλιστα, η προθεσμία αυτή παρατείνεται σε τριάντα ημερολογιακές ημέρες όταν πρόκειται για συμβάσεις εξ αποστάσεως με αντικείμενο ασφαλίσεις ζωής, καθώς και στις συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις.

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε βάρος του προμηθευτή που δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών, ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να προβεί ακόμα και στην επιβολή προστίμων. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε καταναλωτής ή και ένωση καταναλωτών έχουν το δικαίωμα, σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, να ζητούν τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής και αποζημίωση για τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της πρακτικής αυτής. Επίσης απαγορεύεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από ώρα 07:00 πμ μέχρι και ώρα 22:00 μμ κάθε ημέρας.

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα διαρκέσει μέχρι τις 29/06/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00 μμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider