Δάνεια 7,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στους εφοπλιστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια 7,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στους εφοπλιστές

Στα 7,5 δισ. ευρώ μειώθηκε το 2016 η δανειακή χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας από τις τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά υποχώρησε κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, όταν τα δάνεια των Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank προς τις επιχειρήσεις της ποντοπόρου είχαν ανέλθει σε 8,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για τη χρηματοδότηση της ελληνικής πλοιοκτησίας ο μεγαλύτερος εγχώριος δανειστής των ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών είναι η Τράπεζα Πειραιώς η οποία το 2016 είχε χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων 2,4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με χαρτοφυλάκιο 2,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 1,9 δισ. ευρώ και τέλος η Eurobank που έχει δανειακή έκθεση 1 δισ. ευρώ στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Η Credit Suisse παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της χορηγήσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες. Να σημειωθεί πως το 2015 είχε έκθεση 3,72% υψηλότερη.

H τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας τόσο από τις ελληνικές τράπεζες, όσο και από ξένα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 8,77%, με αποτέλεσμα το σύνολο της αξίας των τραπεζικών δανείων να βρεθεί στα 51 δισ. ευρώ, από 56 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 2009.

Τα εκταμιευμένα δάνεια από τις ελληνικές εφοπλιστικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 5,43%, κάτι που δείχνει πως αναζήτησαν άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως κεφάλαια από Funds, χρηματοδότηση από την πλευρά κινεζικών ιδρυμάτων μέσω leasing, από ομολογιακές εκδόσεις, κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider