Το Eurogroup συζητά τα μέτρα για το χρέος αλλά όχι την εφαρμογή τους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Eurogroup συζητά τα μέτρα για το χρέος αλλά όχι την εφαρμογή τους

Καμία δέσμευση για εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διατεθειμένο να λάβει το Eurogroup, όπως προκύπτει από την ενδεικτική ατζέντα του συμβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ατζέντα του Eurogroup γίνεται λόγος σε πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως να εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018.

Η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με στόχο την εξεύρεση κοινής προσέγγισης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Αυτή η συζήτηση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως να εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι η συμφωνία που συνήφθη στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την επικαιροποιημένη εκτίμηση των θεσμών σχετικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποκαλούμενων «προαπαιτούμενων ενεργειών». Αυτά ήταν μέρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τα θεσμικά όργανα τον Μάιο.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και για την απελευθέρωση της περαιτέρω εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider