«Όχι» επιστημόνων στο ασφαλιστικό, αυξάνει τις εισφορές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι» επιστημόνων στο ασφαλιστικό, αυξάνει τις εισφορές

Ξεπερνά το 50% η συνολική επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία από τις νέες εισφορές που επιφυλάσσει για τον κλάδο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζεται σχεδόν όλο το κέρδος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες (παλαιοί και νέοι) θα καταβάλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους.

Το γεγονός αυτό μπορεί να επιφυλάσσει κάποια ελάφρυνση για τα πολύ χαμηλά κέρδη, όμως θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση για όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη, «στραγγίζοντας» με τον τρόπο αυτό τους επαγγελματίες που προσπαθούν να αντέξουν στην κρίση και συνεχίσουν να δουλεύουν πληρώνοντας φόρους και εισφορές στα ταμεία τους.

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί στην πρώτη κατηγορία (με έναρξη μετά το έτος 2013) και πληρώνουν μηνιαία εισφορά 245,20 ευρώ προκύπτει σημαντική ελάφρυνση για καθαρό φορολογητέο εισόδημα εισόδημα μέχρι 10.800 ευρώ, ενώ για ένα μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι της τάξης του 85%.

Για ένα νέο ελεύθερο επαγγελματία (με πρώτη ασφάλιση μετά την 1.1.1993) και με έναρξη δραστηριότητας το 2003 ο οποίος πληρώνει 337,37 ευρώ μηνιαίες εισφορές, η ελάφρυνση προκύπτει μόνο για καθαρό εισόδημα κάτω των 15.600 ευρώ. Ενώ για 50.000 ευρώ εισόδημα η επιβάρυνση αγγίζει το 200% και εκτοξεύεται στο 308% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω.

Σε ότι αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (με πρώτη ασφάλιση πριν την 31η.12.1992) οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη το 2006 και πληρώνουν μηνιαίες εισφορές 314,99 ευρώ, η ελάφρυνση υπάρχει μόνο για καθαρό εισόδημα μέχρι τις 13.200 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιβάρυνση έως και 404% εμφανίζεται για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω.

Αντιδρούν οι επιστήμονες

Στο μεταξύ ομόφωνα απέρριψαν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, των ιατρών, των μηχανικών, των φαρμακοποιών, των συμβολαιογράφων και άλλων επιστημονικών φορέων σε συνέντευξη που πραγματοποίησαν σήμερα, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

«Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας», τονίζουν.

Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας

· Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

· Καλούν όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14/1/2016 και ώρα 12.00', με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider