«Δειλή» επιστροφή για τις τραπεζικές καταθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δειλή» επιστροφή για τις τραπεζικές καταθέσεις

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Απρίλιο, στον απόηχο της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Εντούτοις, τραπεζικά στελέχη κρατούν «μικρό καλάθι» για τη διατήρηση της τάσης αυτής, αναφέροντας πως όσο καθυστερεί η τελική συμφωνία και το πακέτο μέτρων ρύθμισης του χρέους, τόσο «φρενάρει» ο ρυθμός επιστροφής των μετρητών στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 444 εκατ. ευρώ, μετά από πτώση 312 εκατ. ευρώ που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο. Σε ετήσιο επίπεδο, οι καταθέσεις τον φετινό Απρίλιο ήταν αυξημένες κατά 0,9% σε σύγκριση με το 2016.

Η πορεία προς την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας με τους Θεσμούς τον Απρίλιο φαίνεται πως επέδρασε θετικά στο κλίμα μεταξύ των καταθετών, οι οποίοι έβγαλαν κάποια χρήματα από το… στρώμα για να τα καταθέσουν στις τράπεζες –μετά και τα κίνητρα που παρέχουν οι διατάξεις περί «φρέσκου χρήματος» και εξαίρεσης από τα capital controls.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η τάση επιστροφής των καταθέσεων θα συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα, καθώς το άκαρπο Eurogroup στις 22 Μαΐου και η αδυναμία των δανειστών να καταλήξουν σε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους ρίχνει «σκιά» στο οικονομικό κλίμα και ενδέχεται να επηρεάσει και την εισροή των καταθέσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

Αυξητικές τάσεις παρουσίασε και η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες τον Απρίλιο, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι τράπεζες εκταμίευσαν τον προηγούμενο μήνα ελαφρώς περισσότερα δάνεια προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις, σημειώθηκε αύξηση του δανεισμού κατά 763 εκατ, ευρώ, από 506 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ οι χορηγήσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες σημείωσε άνοδο μόλις 11 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι χορηγήσεις προς τους ιδιώτες, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνονται. Ειδικότερα τον Απρίλιο, σημειώθηκε πτώση 115 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, μετά από συρρίκνωση 257 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider