Ελληνικά ακτινίδια θα τρώνε σε λίγο καιρό οι Κινέζοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ακτινίδια θα τρώνε σε λίγο καιρό οι Κινέζοι

Επιλύθηκε το πρόβλημα για τις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς την Κίνα κατά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη χώρα, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή τους από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από ορισμένες περιοχές οι οποίες είχαν περιληφθεί στην διμερή φυτοϋγειονομική συμφωνία Ελλάδος-Κίνας το 2008 και να συμπεριληφθούν έτσι και νέες περιοχές της χώρας μας που ανέπτυξαν καλλιέργειες ακτινιδίων μετά την συμφωνία.

Όπως αναφέρεται από τον Incofruit Hellas, εκ των ήδη υποβληθεισών αιτήσεων-φακέλλων για έγκριση προς εισαγωγή στην Κίνα κερασιών, δαμάσκηνων, επιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών, η αρμόδια αρχή της Κίνας, η AQSIQ, εξετάζει κατά προτεραιότητα αυτόν των κερασιών, καθ’ ότι δεν είναι σε θέση να τις επεξεργάζεται όλες παράλληλα.
Προς τούτο οι εξαγωγείς απευθύνουν τις ευχαριστίες τους σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ΥΠΕΞ και ιδιαιτέρως του ΥΠΑΑΤ για την υποβολή στις 10/5 αιτήματος διαδικασίας φυτοϋγειονομικής επιθεώρησης για μανταρίνια, πράσινα μήλα, φράουλες, βερίκοκα και νεκταρίνια, αιτήματός τους που εκκρεμούσε από διετίας (των τελευταίων για αεροπορική αποστολή).

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, αναφέρει: «Αναμένουμε την εκδήλωση θερμού ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δύο Υπουργείων, ώστε να επισπευτεί η εξέταση των αιτήσεων και να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα, τόσο οι υποβληθείσες που εκκρεμούσαν για κεράσια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και πορτοκάλια, αλλά όσο και των νέων υποβληθεισών για πράσινα μήλα, μανταρίνια, αλλά και για φράουλες, νεκταρίνια, βερίκοκα.

Σημειώνεται ότι το 2016 οι Ισπανοί, εκμεταλλευόμενοι την πρωιμότητά τους έναντι της τοπικής κινεζικής παραγωγής, εξήγαγαν πάνω από 1.000 τόνους νωπών πυρηνόκαρπων προϊόντων».

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν με ελάχιστες ποσότητες οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών κατά την τελευταία εβδομάδα, όπως και οι εξαγωγές μήλων με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να διαμορφώνονται την 19.5.2017 στο επίπεδο των 39.463 τόνων έναντι 59.465 την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Επίσης συνεχίστηκαν με μικρούς ρυθμούς και οι εξαγωγές ακτινιδίων. Με καλούς ρυθμούς κινούνται οι εξαγωγές φράουλας και με υπέρβαση των αντίστοιχων περυσινών ποσοτήτων. Συνεχίστηκαν με αυξανόμενους ρυθμούς οι εξαγωγές κερασιών και καρπουζιών, ενώ ξεκίνησαν οι εξαγωγές βερίκοκων και ροδάκινων.

Οι εξαγωγείς εφιστούν την προσοχή για τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των εμπορικών – ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγόμενων νωπών φρούτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 26/05/2017 είχαν εξαχθεί 278.954 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 378.397 τόνους πέρυσι, 81.180 τόνοι μανταρινιών από 98.670 τόνους πέρυσι, 3.490 τόνοι λεμονιών από 20.201 τόνους πέρυσι, 609 τόνοι γκρέιπφρουτ από 370 τόνους πέρυσι, 78.213 τόνοι μήλων από 87.062 τόνους πέρυσι, 30.147 τόνοι αγγουριών από 39.540 τόνους πέρυσι και 107.221 τόνοι ακτινιδίων έναντι 113.653 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider