Nα τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση θέλουν Τσακαλώτος - Sapin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nα τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση θέλουν Τσακαλώτος - Sapin

Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συμφώνησαν στο Παρίσι την Κυριακή το βράδυ κατά τη συνάντησή τους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος ομόλογός του, Μichel Sapin.

«Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο πιο άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Sapin, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα με τον Έλληνα ομόλογό του, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, «το ΔΝΤ είναι εδώ για την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα». Το θέμα του χρέους αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, διεμήνυσε επίσης, αναγνωρίζοντας πως «πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να τις υπερβαίνουμε». «Θέλουμε να δούμε πως το ΔΝΤ θα μπορέσει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τους σκοπέλους», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ελπίζω πως το 2016 θα είναι καλύτερο από το 2015. Δεν θέτω ψηλά τον πήχη, αλλά εκτιμώ ότι οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες το νέο έτος από ότι ήταν το 2015», διεμήνυσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το ΔΝΤ παραμένει μέρος της συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, δεσμεύθηκε πως «θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα μείωση συντάξεων».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, με τον Γάλλο ομόλογό του συζήτησαν όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Sapin συζητήθηκε και το θέμα της πρσοφυγικής κρίσης και κυρίως η πολιτική διάσταση του ζητήματος. «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της αλληλεγγύης», εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider