Deutsche Welle: Απειλεί ο Σόιμπλε την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Welle: Απειλεί ο Σόιμπλε την Ελλάδα

Προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα είναι μία δεσμευτική δήλωση του ΔΝΤ πως θα θεσπίσει πρόγραμμα για τη χώρα.

Τα ανωτέρω υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Κατά τις πληροφορίες, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο φάνηκε η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μην ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται να συμβάλλει, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Eurogroup μέχρι την επόμενη συνάντηση τον υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησε να επιβεβαιώσει όσο πιο διπλωματικά γίνεται την αντίθετη γνώμη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σε μία αμήχανη παρέμβαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να εμφανίσει μια ενιαία στάση του υπουργικού συμβουλίου.

Σκληρή στάση του υπουργείου Οικονομικών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, πως ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό. Όπως πιθανολογείται, ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει στο επόμενο Eurogroup σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δηλώσει πως παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή, μέχρι ότου ξεκαθαρισθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. ΄

Ο κ. Κόλμπεργκ κατέστησε σαφές πως η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον επόμενο χρόνο και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Αναφερόμενος δε στο θέμα της επόμενης δόσης, ο Ντένις Κόλμπεργκ επεσήμανε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.

Συνεχίζεται η διαμάχη Σόιμπλε - Γκάμπριελ

Ερωτηθείς για τη δημόσια διαμάχη Σόιμπλε - Γκάμπριελ και κατά πόσο υπάρχει μια ενιαία στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας, ο κυβερνητικός Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε απλώς πως η καγκελάριος και οι υπουργοί της βρίσκονται σε συνεχείς συνεννόηση μεταξύ τους. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, με διπλωματικό μεν αλλά σαφή τρόπο, επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε. Ο υπουργός του, δήλωσε ο κ. Σέφερ, γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες τις γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος. Στόχος της πρόσφατης παρέμβασης του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.

Απροκάλυπτα ο Μάρτιν Σέφερ άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «οικονομική επιστήμη βουντού». Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα όμως θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.