15ετή επιμήκυνση πρότειναν οι Ευρωπαίοι – Την απέρριψε το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
15ετή επιμήκυνση πρότειναν οι Ευρωπαίοι – Την απέρριψε το ΔΝΤ

Τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές της Ελλάδας δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, παρουσιάζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η πρόταση των Ευρωπαίων που κατατέθηκε στο «τραπέζι» του Eurogroup προέβλεπε παράταση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων κατά 15 χρόνια. Η πρόταση ωστόσο αυτή δεν εντυπωσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έσπευσε να την απορρίψει.

«Οι δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος. Οι Ευρωπαίοι κατέθεσαν μια συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε επαρκής για το ΔΝΤ», σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Οι παραχωρήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των εργασιών του Eurogroup της Δευτέρας δεν ήταν αρκετές για να πειστεί το ΔΝΤ. Μεταξύ των παραχωρήσεων αυτών, συγκαταλέγεται πρόταση των Ευρωπαίων για επιμήκυνση της αποπληρωμής ορισμένων ελληνικών δανείων, έως και 15 χρόνια. Το ΔΝΤ όμως απέρριψε την εν λόγω πρόταση, καθώς δεν φάνηκε τόσο επαρκής ώστε να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά».

«Η απροθυμία από την πλευρά του Ταμείου ήταν εκείνη που οδήγησε στο αδιέξοδο και τελικά δεν υπήρξε συμφωνία», τονίζει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider