Κομισιόν: Οι εταίροι να τιμήσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Οι εταίροι να τιμήσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Είναι θετικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα σχετικά με το πακέτο πολιτικής και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων» τόνισε ο Μ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «εφικτή σύντομα».

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διευκόλυνση μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Τζανακόπουλος: Η χθεσινή λύση δεν αντιστοιχούσε στις θυσίες του ελληνικού λαού

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «αναβολή λίγων ημερών» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι αλά καρτ». Όπως εξήγησε, για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους ήταν «απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών».

«Το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα», τόνισε.

«Κάναμε όσα οφείλαμε και επομένως αναμένουμε και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι παραμένει η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί αισθητά.

Επιπλέον, επέρριψε τις ευθύνες για τη μη ύπαρξη συνολικής συμφωνίας στη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη να μη γίνεται αποδεκτή η θέση του για μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους». «Η λύση που παρουσιάστηκε χθες δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε στις θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, είναι προτιμότερο να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθαρή λύση είναι ο προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια καισε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider