Ξορκίζει η κυβέρνηση την αποσύνδεση της δόσης από το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξορκίζει η κυβέρνηση την αποσύνδεση της δόσης από το χρέος

Την άρνηση της Ελλάδος στο ενδεχόμενο αποσύνδεσης της δόσης από το ζήτημα του χρέους, εισέπραξε χθες το Eurogroup.

Όταν κατά την οκτάωρη διαπραγμάτευση διαφάνηκε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδεχθεί μια αόριστη υπόσχεση του ΔΝΤ για χρηματοδοτική εμπλοκή στο πρόγραμμα η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους αυτή η υπόσχεση θα διευκόλυνε μόνον την γερμανική πλευρά, η οποία αφενός θα πήγαινε σε εκλογές χωρίς να έχει κάνει υποχωρήσεις για το χρέος, αφετέρου θα είχε θεωρητικά το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν χθες αποφασιζόταν η εκταμίευση της δόσης, θα ήταν πολύ κακό διότι οι συζητήσεις για το χρέος θα πήγαιναν στις καλένδες», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Για την απόσταση μεταξύ ESM και ΔΝΤ για το θέμα των πλεονασμάτων η ίδια πηγή δήλωσε πως σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers). «Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται μια λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε.

Στη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup, στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία από το ΔΝΤ.«Το Ταμείο θέλει τα πλεονάσματα να είναι αισθητά κάτω από το 2% του ΑΕΠ», είπε η ίδια πηγή.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως εφόσον όλες οι πλευρές προτίθενται να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, τότε η εξεύρεση λύσης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πραγματικώς δεν είναι κάτι που κινείται πέραν των ορίων της ανθρώπινης ευφυΐας. Ωστόσο, κάποιοι ήδη προϊδεάζουν πως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι εξαιρετικά περιπετειώδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider