«Ασφυκτικά» περιθώρια για το συμβιβασμό Γερμανίας- ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ασφυκτικά» περιθώρια για το συμβιβασμό Γερμανίας- ΔΝΤ

«Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία». Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων ευρωζώνης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος. Αυτή η δύσκολη αφετηρία δείχνει πως οι επόμενες 24 ημέρες θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την εξεύρεση των συνθετών λύσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αν και όλες οι πλευρές θεωρούν ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου, αυτό που είναι γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη διαιώνιση της αβεβαιότητας, η οποία θα εξακολουθεί για όσο η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραμένει στον «αέρα».

Από τις δηλώσεις που έκαναν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι αξιωματούχοι μετά το Eurogroup προκύπτει πως σσυμφωνία επετεύχθη μόνον για το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022, οπότε η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ανακοινωθέν του Eurogroup μιλά για την «επίτευξη ενός φιλόδοξου, οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα», κάτι που από μόνο του αποκαλύπτει τη σύγκρουση που σημειώθηκε στο παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.

Ακόμη, δεν υπήρξε συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF και την περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων. Να σημειωθεί πως η απόφαση της Ευρωομάδας πέρυσι το Μάιο προέβλεπε ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, όπως π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης ή για τον EFSF.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι εναπομείνασες 24 ημέρες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως αρκετό περιθώριο για να γεφυρωθούν διαφορές που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό και οι οποίες έως σήμερα παραμένουν ανοικτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider