Ντάισελμπλουμ: Δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάισελμπλουμ: Δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση με θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε μετά την λήξη του Eurogroup ο πρόεδρος του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία για το θέμα του χρέους και παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

«Σήμερα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Τις επόμενες εβδομάδας θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μια κατακλείδα στην επόμενη συνεδρίαση».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Eurogroup είναι έτοιμο να ορίσει το τι θα πράξει για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν φτάσαμε σε μια επιτυχή κατάληξη. Δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα. Αυτό είναι εφικτό και θα μπορέσει να γίνει στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.

«Θέλουμε το ΔΝΤ» - Μέχρι το 2022 τα πλεονάσματα

«Είναι στις προθέσεις μας να φέρουμε στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και μιλάμε για χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό το αργότερο σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Στο επόμενο Eurogroup. Ήμασταν κοντά στο να το κάμνουμε σήμερα. Δεν το λέω απλά. Είμαστε πραγματικά κοντά να κάνουμε το ΔΝΤ μύρτος του προγράμματος ξανά», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup..

Απεκάλυψε επίσης πως υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για πέντε χρόνια και συγκεκριμένα έως το 2022 και να μειωθεί ακολούθως. Ακόμη, είπε πως υπήρξε συμφωνία ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους

Η Κομισιόν θεωρεί ότι σίγουρα θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι έχουν γίνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους.

«Προχωρήσαμε σημαντικά στο θέμα του χρέους. Θέλους συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ρέγκλινγκ: Πολύ κοντά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

«Θα συνεχίσουμε την εργασία στο χρέος με βάση την απόφαση του Μαΐου του 2016» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτωντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider