Σόιμπλε: Μετά τη λήξη του προγράμματος η απόφαση για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόιμπλε: Μετά τη λήξη του προγράμματος η απόφαση για το χρέος

Στην άποψη πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποφασιστεί μόνο μετά την λήξη του προγράμματος φαίνεται πως εμμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε σύμφωνα με τις δηλώσεις του προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δύσκολη υπόθεση και την «συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» συμπλήρωσε.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να φτάσουμε σήμερα σε μια λύση για την β΄ αξιολόγηση. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα καθώς συνολικά έχουμε προοδεύσει αρκετά».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εργασίες».

Όσον αφορά την επόμενη δόση, σημείωσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της εκταμίευσης, παρότι απομένουν ορισμένες «τεχνικές εργασίες», οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερθείς στο ζήτημα του χρέους ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως η ελάφρυνση του και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Τέλος ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στον υπουργό Εξωτερικών Ζλιγκμαρ Γκάμπριελ απαντώντας στις πρωινές του δηλώσεις: «Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ασκώντας εν μέρει έμμεση κριτική στην σκληρή στάση που διατηρεί όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι και την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Στην Ελλάδα έχει δοθεί η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης. Η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν θα ήταν προς όφελος της Γερμανίας να απομονωθεί από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης μεταθέτοντας την ελάφρυνση του χρέους για αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider