«Ευρώπη χωρίς λιτότητα» θέλουν Τσακαλώτος – Padoan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ευρώπη χωρίς λιτότητα» θέλουν Τσακαλώτος – Padoan

Σύγκλιση θέσεων πως «η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη» διαπιστώθηκε στη Ρώμη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του, Pier Carlo Padoan.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική πρωτεύουσα, η συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Padoan διήρκησε πάνω από μια ώρα και έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Το κοινό ανακοινωθέν Τσακαλώτου – Padoan

Toν υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο δέχθηκε την Παρασκευή ο Ιταλός ομόλογός του, Pier Carlo Padoan. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.

Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.

Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα.

Η Ρώμη ήταν ο πρώτος σταθμός της εξαήμερης περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βασικός στόχος της οποίας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

-Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στη Λισσαβώνα θα έχει συνεργασία με τον Mario Senteno υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας.

-Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Παρίσι θα συναντηθεί με τον Michelle Sapen, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

-Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 στο Ελσίνκι θα δει τον Alexander Stubb, υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας.

-Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο Αμστερνταμ θα συναντηθεί με τον Jeroen Dijsselbloem, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρο του Eurogroup.

-Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Wolfgang Schaeuble υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider