«Παράθυρο ευκαιρίας» το καλοκαίρι για το QE

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο ευκαιρίας» το καλοκαίρι για το QE

Τους καλοκαιρινούς μήνες εκτιμούν ότι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ αναλυτές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr, εφόσον εξασφαλιστεί η ρητή δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα, είτε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου είτε στο επόμενο προγραμματισμένο στις 15 Ιουνίου, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την κεντρική τράπεζα να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας.

Ήδη σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται στο Μπάρι της Ιταλίας πυρετώδεις διεργασίες στο λεγόμενο Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών, π.χ. Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία θα ικανοποιεί το ΔΝΤ ώστε να δώσει το «πράσινο φως».

Κρίσιμο το καλοκαίρι

Πηγές του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν ότι οι θερινοί μήνες αποτελούν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, καθώς το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως εξηγούν, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, τα χέρια του Μάριο Ντράγκι είναι «δεμένα», καθώς δεν επιτρέπεται βάσει των κανονισμών της ΕΚΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Η τρίτη αξιολόγηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο αλλά λόγω των εκλογών στη Γερμανία στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αναβληθεί για τον Οκτώβριο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Εάν, λοιπόν, η 6η Ιουνίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θεωρείται ίσως νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, μεγάλες είναι οι πιθανότητες να ανάψει το «πράσινο φως» για την Ελλάδα σε κάποια από τις συνεδριάσεις στις 20 Ιουλίου ή, το αργότερο, στις 7 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτή την περίπτωση, η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ελληνικό χρέος ύψους 3 δισ. ευρώ και το ανώτατο αυτό όριο αναμένεται να εξαντληθεί μέσα σε δύο ή τρεις μήνες το μέγιστο.

Κατακόρυφη πτώση των spreads

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, στο 4,5% από 5,5% που είναι σήμερα, αναμένουν οι τραπεζικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το insider.gr, σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι δεχθεί την Ελλάδα στους «κόλπους» της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως εξηγούν, παρότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται από το ράλι του 10ετούς ομολόγου τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια αποκλιμάκωσης. «Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο 4,5%» εκτιμούν οι ίδιες πηγές που «βλέπουν» μια τέτοια επιστροφή το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider