EBRD στο insider.gr: Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EBRD στο insider.gr: Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ξανά στο «ραντάρ» των επενδυτών μπαίνει η Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στο insider.gr o οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Πίτερ Σάνφεϊ.

Oι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει, αποκάλυψε ο αρμόδιος οικονομολόγος για την ελληνική οικονομία στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου της EBRD στη Λευκωσία.

Σημείο καμπής για τη μεταστροφή του κλίματος είναι η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία αναμένεται οδηγήσει σύντομα σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περιορίζοντας δραστικά την αβεβαιότητα που περικλείει την ελληνική οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια.

Χωρίς να παραβλέπει τα «αγκάθια» που εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας, όπως η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία, ο κ. Σάνφεϊ επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο σε δημοσιονομικό επίπεδο και τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Ανάπτυξη 2% για το 2017

Σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ανάπτυξη της τάξης του 2% για το τρέχον έτος αναμένουν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της EBRD, όπως ανάφεραν στη συνέντευξη Τύπου για τις οικονομικές προβλέψεις του 2017 στα κράτη όπου επενδύει η Τράπεζα. Για το 2018, εκτιμούν ελαφρά επιτάχυνση της οικονομίας με ρυθμόι 2,2% σε ετήσια βάση.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει και οι καθοριστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η χώρα, οι οποίες αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Σε δηλώσεις του στο insider.gr, ωστόσο, ο κ. Σάνφεϊ σημείωσε ότι η ανάπτυξη 2% αποτελεί το βέλτιστο σενάριο και, ίσως, ένας ρυθμός της τάξης του 1,5% θα ήταν πιο εφικτός, δεδομένης της ύφεσης 1,1% που σημειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που συμφώνησαν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές, ο κ. Σάνφεϊ σημείωσε ότι για καμία χώρα δεν είναι εύκολο να πετύχει αυτού του ύψους τα πλεονάσματα, ωστόσο, επισημαίνει τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη τον τελευταίο χρόνο και εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ανταποκριθεί.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ σε μόλις 18 μήνες που έχει ενταχθεί η Ελλάδα στις χώρες τις οποίες χρηματοδοτεί και αναμένεται οι επενδύσεις της να διευρυνθούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider