Δευτέρα ή Τρίτη «βλέπει» ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δευτέρα ή Τρίτη «βλέπει» ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση

Εντός των επόμενων δύο 24ώρων αναμένεται κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν στο πολυαναμενόμενο Staff Level Agreement, γράφοντας έτσι τον επίλογο της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα εκκίνησε νέος γύρος συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα που χρήζουν αποσαφήνισης.

Κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι «το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο», ενώ δεν αποκλείεται τα ανοιχτά ζητήματα να μην κλείσουν νωρίτερα από την Τρίτη. Έως το βράδυ θα έχει καταδειχθεί το εάν αύριο θα αποκρυσταλλωθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας ή όχι. Πηγές της κυβέρνησης μιλούσαν για «καθοριστική Πρωτομαγιά», ενώ οι δανειστές είναι πιο φειδωλοί.

Οι περικοπές των συντάξεων του 2019, οι παρεμβάσεις στο εργασιακό, ο υπολογισμός των πλεονασμάτων του 2018, η ασυλία των τραπεζιτών, αλλά και θέματα του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τις ΔΕΚΟ που ενταχθούν σε αυτό, είναι στις μεγάλες εκκρεμότητες.

Στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός. «Για τις αγορές προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων το μεσημέρι.

Σε σχέση με τα πρωινά ραντεβού κυβέρνησης - θεσμών διερευνήθηκε μεταξύ άλλων συμβιβαστική λύση αναφορικά με την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου και στον ορισμό της τουριστικής περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος τους. Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider