Νέες αντικειμενικές: «Μαχαίρι» σε επιδόματα, «φωτιά» σε φόρους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αντικειμενικές: «Μαχαίρι» σε επιδόματα, «φωτιά» σε φόρους

Το Μάρτιο συμπληρώνονται 9 χρόνια από τότε που άλλαξαν για τελευταία φορά πανελλαδικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ωστόσο μέχρι τότε το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται πως θα προχωρήσει στις αναθεωρήσεις τιμών που ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν και η προσοχή όλων εστιάζεται στο πως θα επηρεάσουν οι αντικειμενικές τιμές τους 20 φόρους που σχετίζονται άμεσα με αυτές, ωστόσο παραλείπεται το γεγονός πως οι αντικειμενικές αξίες σχετίζονται και με μια σειρά επιδομάτων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα στα πορίσματα που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών δεν εισηγήθηκαν καμία αύξηση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε τη Δευτέρα αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε κάποιες περιοχές, κάτι που αναμένεται να ισχύσει ιδίως για τις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες που προ κρίσης οι τιμές ζώνης ήταν αισθητά χαμηλότερες των εμπορικών.

Οι φόροι που θα επηρεαστούν λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ, το τεκμήριο κατοικίας και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλεως και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Τα επιδόματα που θα χάσουν χιλιάδες πολίτες λόγω των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου, η κάρτα σίτισης, το δωρεάν ρεύμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα και η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται πως το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπει μεταξύ άλλων για τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μείωση από 5% ως και 20% (μεσοσταθμική μείωση 15%). Στις φθηνές περιοχές (τιμή ζώνης από 600 ευρώ ως 1.500 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%, στις μεσαίες περιοχές (τιμή ζώνης από 1.550 ευρώ ως 3.000 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι 15% - 20% και στις ακριβές περιοχές (τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι 10% - 12%.

Η Αττική θα χωριστεί σε 8 ζώνες ως εξής:

1) 600 - 1.000 €/τ.μ.

2) 1.050 - 1.500 €/τ.μ.

3) 1.550 - 2.000 €/τ.μ.

4) 2.050 - 2.500 €/τ.μ.

5) 2.550 - 3.000 €/τ.μ.

6) 3.050 - 3.500 €/τ.μ.

7) 3.550 - 4.000 €/τ.μ.

8) 4.050 €/τ.μ. και άνω

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider