Μεσοπρόθεσμο, τραπεζικά και εργασιακά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεσοπρόθεσμο, τραπεζικά και εργασιακά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Ξεκίνησε, το απόγευμα της Παρασκευής, με καθυστέρηση 30 λεπτών η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκίνησε με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021. Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών για τα δημοσιονομικά διεξάγονται υπό την παραδοχή ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και το 2018 θα σημειώσει πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ. Τα αναθεωρημένα αυτά μεγέθη έχουν ως σενάριο βάσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 6,9 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει ανοίξει θέματα για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο τραπέζι. Για τα δημοσιονομικά είπε πως αυτό που θα εξεταστεί μεταξύ άλλων είναι ένα τα πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα ή η επίδοση του 2016 ήταν ένα «θετικό σοκ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, προς συζήτηση θα βρεθεί το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ στο οποίο περιγράφονται το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018. Να σημειωθεί πως το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) του ΔΝΤ είναι πέντε σελίδες, αλλά συνοδεύεται από τεχνικό μνημόνιο 36 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα.

Η συζήτηση θα επεκταθεί ακολούθως στα χρηματοπιστωτικά, όπου το βασικό θέμα είναι η τροπολογία για την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκ μέρους των τραπεζών.

Στις 7.30 θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά. Στα εργασιακά μπορεί η κυβέρνηση να αναχαίτισε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, ωστόσο η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) θα γίνει στα τέλη του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider