Τι περιλαμβάνει το «μενού» των εργασιακών στη διαπραγμάτευση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το «μενού» των εργασιακών στη διαπραγμάτευση

Η «μητέρα των μαχών» στα εργασιακά ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με την έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Παρά τις θυσίες σε συντάξεις και αφορολόγητο, η διαπραγμάτευση στα εργασιακά θέλει την ελληνική πλευρά να κάνει πολλά βήματα «πίσω» από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε η ίδια χαράξει.

Έτσι οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις «επανέρχονται» το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του μνημονίου, ενώ οι εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετατίθενται για το απώτερο μέλλον. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα ισχύει και πάλι η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζομένους.

Σαρωτικές αλλαγές θα υπάρξουν και στο συνδικαλιστικό νόμο, σε ότι αφορά τα προνόμια και τις άδειες των συνδικαλιστών, ενώ προς στιγμήν η ελληνική πλευρά απέφυγε το «φλέγον» θέμα του λοκ άουτ.

Όσο για την «επιτυχία» με τα όρια των ομαδικών απολύσεων που δεν αυξάνονται, ουδείς μπορεί να πανηγυρίσει με αυτό, καθώς η συμφωνία προβλέπει κατάργηση τη προέγκρισης (υπουργικό βέτο) από την κυβέρνηση. Δηλαδή θα γίνονται ομαδικές απολύσεις, με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με τριμερή εκπροσώπηση εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους.

Σε ότι αφορά την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της υπερίσχυσης τους έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, αυτή προυποθέτει ότι θα τελειώσει ομαλά των μνημόνιο (το 2018) και θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Τα όρια των ομαδικών απολύσεων παραμένουν τα ίδια, δηλαδή 6 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις που απασχολούν 20‐150 άτομα και ποσοστό 5% του προσωπικού (και μέχρι 30 άτομα) κάθε μήνα, για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στο πλαίσιο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού, αλλά και των υποκατώτατου για νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ισχύει το παρόν πλαίσιο το οποίο θεσπίστηκε το 2013 και το οποίο προβλέπει πως ο εθνικός κατώτατος μισθός, ο οποίος αγγίζει τα 586 ευρώ θα καθορίζεται, μετά το πέρας του Μνημονιακού Προγράμματος προσαρμογής από την εκάστοτε κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider