FT: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 το 10ετές ομόλογο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 το 10ετές ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 6,377%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας αυξήθηκε θεαματικά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο 0,5% που είχαν θέσει οι πιστωτές για το 2016. Το πλεόνασμα αυτό, που υπολογίζεται με βάση τους όρους του ελληνικού προγράμματος, επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο στόχος για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας έχει γίνει πεδίο διαμάχης μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει η εφημερίδα. Το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του στόχου 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018, για να αποφευχθεί η επιβολή πολύ μεγάλου βάρους λιτότητας στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας ότι η σημερινή καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση βασίζεται σε εφάπαξ παράγοντες και δεν είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα. «Ωστόσο», προσθέτει το δημοσίευμα, «σχολιάζοντας τα στοιχεία σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για πλεόνασμα 1,7% φέτος και 3,5% το 2018.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat σήμερα δείχνουν, επίσης, ότι και η συνολική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν υγιής, καθώς παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%, λίγο μόνο χαμηλότερο από το πλεόνασμα 0,8% της Γερμανίας και το τέταρτο καλύτερο στην Ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider