Επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με φόντο το υπερπλεόνασμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με φόντο το υπερπλεόνασμα

Στον επόμενο γύρο περνά η διαπραγμάτευση Αθήνας - Δανειστών, την ώρα που η Eurostat επιβεβαιώνει το «υπερπλεόνασμα» του 2016 και την εκτίναξή του στο 3,9% του ΑΕΠ.

Επόμενος στόχος είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το πλεόνασμα του τρέχοντος έτος αλλά και του 2018 χωρίς να εγείρουν εμπόδια στηριζόμενοι στην άποψη πως η δημοσιονομική απόδοση του 2016 οφείλεται σε μέτρα με μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Η στάση τους δε αναμένεται να καθορίσει το εάν θα ληφθούν επιπρόσθετα το 2018 καθώς και το μείγμα μέτρων και αντίμετρων που θα εφαρμοστούν από το 2019.

Από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα δια μέσου του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 και το 2018. Ερωτηθείς δε, αναφορικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας. «Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διερκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. "Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό", κατέληξε εκπρόσωπος της Κομισόν.

Από πλευράς της η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαϊου αφού με «την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, θα διευκολυνθεί η επιστροφή των καταθέσεων και ηεπέκταση των πιστώσεων, καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης», όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατεθέσε η Ελλάδα στην Επιτροπή του ΔΝΤ.

Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει παραδοτέα στους ακόλουθους τομείς: δημόσια οικονομικά, δημόσια διαχείριση εσόδων, είσπραξη φόρων και κοινωνικών εισφορών, διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ιδίως με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη στις αγορές προϊόντων, στην αγορά ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, την ίδρυση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η προσέγγιση - που προβλέπει περαιτέρω ελάφρυνση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης - βασίζεται στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η οποία αντανακλά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των τεσσάρων θεσμικών οργάνων. Εκείνη την εποχή, αποφασίστηκε να διαχωριστεί λ η ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη καθοριστεί και εφαρμόζονται επί του παρόντος από τον ΕSM.

Οι ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει επίσης το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό το βήμα θα αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, θα προωθήσει την πιστωτική επέκταση, θα μειώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και θα μειώσει το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος, ουδείς εκ των δανειστών θέτει αυτή τη στιγμή θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει -όπως προέκυψε από την έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα- ότι το 2017 το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ και ουσιαστικά θα υπερκαλύψει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει πέσει έξω όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, παρά την αναθεώρηση που έκανε τις προηγούμενες ημέρες. Το 3,3% του ΑΕΠ απέχει από το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά 0,6% του ΑΕΠ ή κατά ένα δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2017 εκτελείται ήδη εντός των στόχων (σ.σ.: η μικρή απόκλιση που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο θα μετατραπεί σε υπέρβαση τον Απρίλιο, καθώς θα ενσωματωθεί και το έσοδο από την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport), το λογικό θα είναι το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση για το πλεόνασμα του 2017, αν όχι τώρα, το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ταμείου.

Σε περίπτωση που υπάρξει υπεραπόδοση και το 2017, η ελληνική πλευρά θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε έκτακτα θετικά μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα. Βάσει μνημονίου, διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε επιπλέον διανομή και του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, αφού, παρά την καταβολή της 13ης σύνταξης, το πλεόνασμα έκλεισε πέρυσι 8 φορές πάνω από τον στόχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider