«Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία ευρωπαϊκών χωρών»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία ευρωπαϊκών χωρών»

Την ύπαρξη γερμανικού σχεδίου – εμπνεύσεως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, συνδέεται με μία πρόβλεψη συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης.

Τίτλος του δημοσιεύματος της Sueddeutsche Zeitung «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας».

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να κατοχυρώσει σε συνθήκη την οργανωμένη χρεοκοπία χωρών, κάτι που έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσαν να σωθούν και μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που δεν είναι σήμερα δυνατόν». Η εφημερίδα συνδέει το σχέδιο του Σόιμπλε με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, το περασμένο καλοκαίρι.

Απλοποιημένα, η Bundesbank προτείνει να προβλέπεται μία ειδική ρήτρα στην έκδοση ομολόγων, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές τους θα παραιτούνται από μέρος της απόδοσής τους σε περίπτωση υπερχρέωσης μίας χώρας.

Αν ζητήσει μία χώρα ένα δάνειο - γέφυρα, τότε θα επιμηκυνθεί κατά τρία χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων της. Εάν στο διάστημα αυτό φανεί ότι η χώρα δεν έχει προσωρινή αδυναμία πληρωμών, αλλά είναι υπερχρεωμένη, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα οι πιστωτές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, αυτό το σχέδιο δεν είναι χωρίς αντιρρήσεις: Το πλεονέκτημά του είναι ότι οι χώρες μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους. Το μειονέκτημα από την πλευρά των ήδη υπερχρεωμένων χωρών είναι ότι τέτοιες ρήτρες θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider