Έρχεται (;) το τέλος των capital controls

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται (;) το τέλος των capital controls

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων και την επέκταση των πιστώσεων, καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης». Αυτό αναφέρει το επίσημο κείμενο που κατέθεσε η Ελλάδα στην Επιτροπή του ΔΝΤ (IMFC) και το οποίο δείχνει γιατί η κυβέρνηση κυνηγά εναγωνίως την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η επισκόπηση των εξελίξεων στην Ελλάδα που κατατέθηκε στο IMFC αναφέρει τα εξής:

«Το 2017 συνεχίζονται τα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2016.

Το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το 2016, ενώ για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφηκαν δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Το ποσοστό ανεργίας, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό σε απόλυτες τιμές, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια (23,5%, από 24,9 το 2015 και 26,5 το 2014).

Η μείωση των τιμών (0,8%) ήταν επίσης πιο συγκρατημένη από το 2015 (-1,7%). Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν το 2016. Ο τρεχούμενος λογαριασμός ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένος.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η δεύτερη αξιολόγηση άρχισε τον Οκτώβριο και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει παραδοτέα στους ακόλουθους τομείς: δημόσια οικονομικά, δημόσια διαχείριση εσόδων, είσπραξη φόρων και κοινωνικών εισφορών, διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ιδίως με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη στις αγορές προϊόντων, στην αγορά ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, την ίδρυση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η προσέγγιση - που προβλέπει περαιτέρω ελάφρυνση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης - βασίζεται στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η οποία αντανακλά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των τεσσάρων θεσμικών οργάνων. Εκείνη την εποχή, αποφασίστηκε να διαχωριστεί λ η ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη καθοριστεί και εφαρμόζονται επί του παρόντος από τον ΕSM.

Οι ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει επίσης το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό το βήμα θα αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, θα προωθήσει την πιστωτική επέκταση, θα μειώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και θα μειώσει το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη του τελικού στόχου των αρχών να εξαλείψουν τα capital controls. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαλείψει έναν από τους τρεις κύριους πυλώνες των κεφαλαιακών περιορισμών με την άρση όλων των περιορισμών στην πρόωρη, μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων με πιστωτικά ιδρύματα. Η χαλάρωση του δεύτερου πυλώνα - περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών - συνεχίζεται και θα ακολουθήσει σταδιακή χαλάρωση του τρίτου και του τελικού πυλώνα, δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων και την επέκταση των πιστώσεων, καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider