Τόμσεν: Στους Ευρωπαίους η απόφαση για τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόμσεν: Στους Ευρωπαίους η απόφαση για τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Τη θέση πως οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και εκτίμησε πως η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Αναφερθείς στα μεγέθη που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, είπε πως τα νούμερα που βγήκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και πως ήταν καλύτερα ακόμα από όσα ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό 2016. «Η Ελλάδα έδειξε πως μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ξεζουμίζοντας από εδώ και από εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ύψος των πλεονασμάτων αποσαφήνισε πως το πόσο θα μείνουν στο 3,5% είναι κάτι που τελεί υπό συζήτηση, αλλά θέση του ΔΝΤ είναι πως θα πρέπει να παραμείνουν για λίγο.

«Ζητήσαμε από την Ελλάδα φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη. Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από τις μεταρρυθμίσεις αυτές για να στηρίξει την ανάπτυξη», τόνισε.

Για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σε επίπεδο ρευστότητας η ελληνική οικονομία εάν δεν εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση, ο Τόμσεν δήλωσε πως «η Ελλάδα θα χρειαστεί υποστήριξη τους επόμενους μήνες και για αυτό είναι επείγον να τελειώνουμε».

Κληθείς να διευκρινίσει το τι θα συμβεί με τη δόση εάν δεν υπάρξει απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε πως αυτό ειναι κάτι που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ με χρήματα του ESM τόνισε πως «το χρήμα του ΔΝΤ είναι πιο ακριβό από του ESM και είναι κάτι που θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του χρέους».

Σε σχέση με το τί ζητά το ΔΝΤ για το χρέος είπε πως πέραν από τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα ζητείται μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους που περιγράφηκαν από την ευρωζώνη το Μάιο του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider