Τo «έξυπνο χρήμα» που ποντάρει στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τo «έξυπνο χρήμα» που ποντάρει στην Ελλάδα

Και όμως, παρά τις παρατεταμένες περιόδους αβεβαιότητας που περνάει η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και τις κακές ειδήσεις που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να βάλουν χρήματα στην χώρα μας. Δεν είναι πολλοί, αλλά σίγουρα ο αριθμός τους δεν είναι αμελητέος. Επίσης δεν μιλάμε για μαζικές επενδύσεις, αλλά για στοχευμένες τοποθετήσεις σε κερδοφόρες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους και έργα με προοπτικές. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι απόλυτα κερδοσκοπικά funds υψηλού ρίσκου που εμφανίζονται συνήθως σε χώρες που περνάνε οικονομική κρίση στοχεύοντας σε γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Αντίθετα είναι κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι και θεσμικοί επενδυτές που βλέπουν κάποιες ευκαιρίες στην χώρα μας. Είναι το «έξυπνο χρήμα» που παρά όλες τις ενδείξεις για το αντίθετο επενδύει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μια από τις πρώτες ξένες επενδυτικές εταιρείες που τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης είναι η καναδική Faixfax Financial Hodlings, η οποία έχει ως επικεφαλής τον γνωστό ινδο-καναδό επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax επένδυσε στην Eurobank αλλά και στην θυγατρική της Eurobank Properties που μετονομάστηκε σε Grivalia Properties αφού η καναδική εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας ακινήτων. Επίσης έχει αγοράσει τα Praktiker Hellas και το 2016 πήρε το 80% της ασφαλιστικής Eurolife, ενώ έχει ποσοστά στον όμιλο Μυτιληναίου και στα Jumbo. Υπολογίζεται η Fairfax έχει ρίξει στην Ελλάδα περί το 1,5 δισ. δολάρια. Παρά τα προβλήματα του 2015 με τις διαπραγματεύσεις και τα capital controls ο Πρεμ Γουάτσα, ο «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά» όπως τον αποκαλούν, σημειώνει ότι αναμένει κέρδη από την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ένας ακόμη μεγάλος «παίχτης» που φαίνεται ότι ποντάρει στην Ελλάδα είναι η κινεζική Fosun. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επενδυτική εταιρεία, ξεκίνησε με την συμμετοχή της στον όμιλο Folli Follie. Ακολούθησε η συμμετοχή της στο σχήμα που ανέλαβε την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε συνεργασία με την Lamda Development, έργο το οποίο αν προχωρήσει θα καταστήσει την Fosun έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας. Ακόμη ο κινεζικός όμιλος διεκδικεί και μάλιστα με σοβαρές αξιώσεις την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας, την Εθνική Ασφαλιστική. Η Fosun δίνει ιδιαίτερο βάρος στους κλάδους της ιδιωτικής ασφάλισης και του τουρισμού, έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σημαντικές είναι οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Όλες οι μεγάλες ελληνικές επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) διαθέτουν ξένους επενδυτές: Η Εθνική Πανγαία την Invel Real Estate, η Grivalia την Fairfax και η Trastor την Värde Partners, η οποία μάλιστα επένδυσε πρόσφατα και το ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ και «μπήκε» με ποσοστό 31,7% στην Lamda Malls, η οποία κατέχει τα δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development, το Golden Hall στο Μαρούσι και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες θέλουν και την Alpha Bank να προχωρά το επόμενο διάστημα στη σύσταση ΑΕΕΑΠ με την συμμετοχή ξένου επενδυτή από τις ΗΠΑ.

Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία της χώρας», αποτελεί διαχρονικά κλάδο υψηλού ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της αμερικανικής Oaktree Capital που συμμετέχει στον όμιλο Sani/Ikos των αδερφών Ανδρεάδη, ο οποίος αυτή την περίοδο υλοποιεί στη χώρα μας επενδύσεις ύψους περίπου 250. εκατ. ευρώ. Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί η αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP με την συνολική αξία της επένδυσης μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης, να αναμένεται να ξεπεράσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιο πρόσφατη συμφωνία, όμως, αφορά τον χώρο της υγείας. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων η CVC Capital Partners επένδυσε στην Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε. που ελέγχει το Metropolitan Hospital. Η συμφωνία αφορά το 70% των μετοχών της Περσεύς, με το διεθνές fund να καταβάλλει το ποσό των 90 εκατ. ευρώ. Πηγές από την αγορά αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις από την CVC στον κλάδο της υγείας, δείχνοντας μάλιστα και προς το «Ερρίκος Ντυνάν». Η CVC αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider