Απαντήσεις για πλεονάσματα και δόση ζητά η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαντήσεις για πλεονάσματα και δόση ζητά η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον

Βροχή ερωτημάτων για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να δεχθεί σήμερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στην ενημέρωση που θα κάνει στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Τα δύο βασικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει από τις διεργασίες για την Ελλάδα στην αμερικανική κυβέρνηση είναι το ποιο θα είναι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τη δόση, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει εγκαίρως στο πρόγραμμα.

Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη για ταχείες και καθαρές λύσεις για την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως αν και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν πως η υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο τους «διευκόλυνε» για να εκκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος, ωστόσο δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν πως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα είναι το καταληκτικό ορόσημο και πως η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως τα χρήματα που χρειάζεται.

Αυτό που είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. Η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει σε διατήρηση του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2028, κάτι που ξορκίζει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα ήθελε μείωση πλεονασμάτων μετά το 2022.

Oi μέθοδοι που θα επιτρέψουν στο ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα οδηγήσουν σε μείωση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ είναι οριοθετημένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αναβολή καταβολής των τόκων των δανείων του ESM και του EFSF, η πρόωρη εξόφληση δανείων του επισήμου τομέα, όπως αυτά του ΔΝΤ και οι επεκτάσεις των περιόδων ωρίμανσης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για μια περίοδο έως 70 ετών.

Για να ισχύσουν όλα αυτά όμως θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το ύψος του πρωτογενούς ισοζυγίου του ελληνικού προϋπολογισμού σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider