Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως οι μέχρι τώρα συζητήσεις να έχουν οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα.

Αγκάθι των συζητήσεων αυτών είναι ο χρόνος για τον οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και το κόστος που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, φθάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.

Αναμένεται να έχει κρίσιμα ραντεβού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και με αξιωματούχους του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η πλευρά του Ταμείου αναμένεται να επαναλάβει τη θέση πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να λαμβάνει υπόψη «λογικές προβλέψεις» που σε κάθε περίπτωση δεν θα προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει επιπλέον να ξεκαθαριστούν τώρα και οι παρεμβάσεις που θα υιοθετηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να συζητά κάτι τέτοιο εν όψει των εκλογών τους Σεπτεμβρίου. Στη βάση αυτή εκτιμάται πως θα αποφύγει δημοσίως μια τόσο λεπτομερή συζήτηση για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και για το ύψος των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για την περίοδο έως το 2023 εφόσον τα πλεονάσματα μειωθούν εν συνεχεία κοντά στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ και με την προϋπόθεση πως θα δρομολογηθεί άμεσα η υπαγωγή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider