Έρχεται μπαράζ αλλαγών στη φορολογία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται μπαράζ αλλαγών στη φορολογία

Ριζικές αλλαγές στην φορολογία ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2016. Από την αναγνώριση του αφορολόγητου μόνο με «πλαστικό» χρήμα έως και το περιουσιολόγιο αναμένεται μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων τους πρώτους μήνες του έτους.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να προχωρήσουν οι πρώτες αλλαγές που θα έχουν να κάνουν με τη φορολογία εισοδήματος. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιστρέψει σε μια ενιαία κλίμακα φορολόγησης ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φόρος θα διαθέτει πολλά κλιμάκια με «ταβάνι» το 60%.

Πιθανότατα με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να καθοριστεί υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος για την αναγνώριση του αφορολόγητου μόνο με συναλλαγές με κάρτες ή μέσω τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την υποχρέωση αυτή θα εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Αλλαγές θα επέλθουν και στη φορολόγηση των ενοικίων. Η διάταξη για τα ενοίκια η οποία προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ) κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο αλλά αποσύρθηκε με την προσδοκία ότι θα μπορέσει να αντικατασταθεί από μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενδεχομένως και με ένα μικρό αφορολόγητο.

Πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιασθεί ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει να δρομολογηθεί και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Επικρατέστερο σενάριο είναι ο νέος φόρος να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές που θα μοιάζουν με αυτές του 2008, καθώς σε άλλη περίπτωση θα είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να εισπράξει 2,650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από αυτόν.

Περιουσιολόγιο

Βέβαιη θεωρείται η θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» για όλους μέσω του περιουσιολογίου στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την οικιοθελή δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων τους και την φορολόγηση τους με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή του φόρου με βάση την κλίμακα της χρονιάς που δεν δηλώθηκαν τα εισοδήματα και την παροχή εκπτώσεων ανάλογα με το τι έγιναν αυτά τα χρήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider