Τεχνική συμφωνία και ψηφισμένα μέτρα έως τις 20 Μαΐου ζητά η Ευρωζώνη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνική συμφωνία και ψηφισμένα μέτρα έως τις 20 Μαΐου ζητά η Ευρωζώνη

Η «καταρχήν συμφωνία» που επικαλείτο η κυβέρνηση από την παρελθούσα Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως απομένουν 2-3 θέματα σε εκκρεμότητα και πως η ώρα του staff level agreement, δηλαδή του κλεισίματος της αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πλησιάζει, τελικά δεν επετεύχθη. Το χθεσινό EuroWorking Group ήρθε να επιβεβαιώσει τις διαφορές σε σημαντικά θέματα και να προειδοποιήσει πως εάν δεν κλείσουν άμεσα οι διαφορές, τότε το ορόσημο του Eurogroup της Μάλτας θα χαθεί.

Από χθες στελέχη της κυβέρνησης προϊδέαζαν για μια τέτοια εξέλιξη αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν χαθεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει εμβόλιμο Eurogroup πριν το καθορισμένο Eurogroup της 20ης Μαΐου, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να συγκληθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κοινοτικές πάντως πηγές δεν έμπαιναν καν στον κόπο να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες, επισημαίνοντας πως για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως τις 20ης Μαΐου, το staff level agreement και ακολούθως η νομοθέτηση των μέτρων που ζητούν με τα αναθεωρημένα Μνημόνια Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Άφηναν να εννοηθεί δε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Απριλίου, όταν και θα διεξαχθεί η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, οι αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατεθούν.

Πάντως, πηγές από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωναν τις εν λόγω πληροφορίες και σημείωναν με νόημα πως η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα θα γίνει έτσι ή αλλιώς.

Αλλά για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση καλείται να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε θέματα που το ΔΝΤ έθεσε ξαφνικά στο τραπέζι στις αρχές της εβδομάδος. Αυτά αφορούν:

- Στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ύψους 900 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους σε μία δόση από το 2019 και όχι σταδιακά σε βάθος τριετίας. Το μέτρο θα πλήξει 900.000 συνταξιούχους κυρίως ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ.Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συμφωνήσει με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.

-Στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου να διεξάγονται πιο δύσκολα απεργίες.

-Στη μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στα 3 δισ. ευρώ, (από 3,2 δισ. ευρώ σήμερα) σε περίπτωση που επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017. Να τονιστεί πως η κυβέρνηση ζητούσε το σχετικό ποσό να μειωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ, κάτι που δεν δέχθηκαν οι δανειστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider